Прокуратурата превърна "вълшебниците" в "терористи"

0
Въпреки че са "терористи", Янков и Бойков са пуснати на свобода от същата тази прокуратура срещу 20 000 лева
Въпреки че са "терористи", Янков и Бойков са пуснати на свобода от същата тази прокуратура срещу 20 000 лева

Според прокуратурата тримата обвиняеми от "Тад груп" са хакнали не само НАП, но и частни фирми.

Само за 10 дни работещите за "Тад груп", които са заподозрени за хакването и теча на информация от НАП, се превърнаха от вълшебници, достойни за възхищение, в кибертерористи. Вчера прокуратурата официално обвини в тероризъм собственика на фирмата Иван Тодоров, търговския директор Георги Янков и служителя й Кристиян Бойков, пише вестник СЕГА.

Според държавното обвинение тримата са извършили компютърно престъпление с цел да се създаде смут и страх в населението, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години. Прекият извършител на терористичното действие бил Кристиян Бойков, а изпълнителният директор Георги Янков и собственикът на дружеството Иван Тодоров били подбудители.

Въпреки че са "терористи", Янков и Бойков са пуснати на свобода от същата тази прокуратура срещу 20 000 лв. Тъй като Тодоров не е открит на известните му адреси, е обявен за общонационално издирване и е издадена европейска заповед за ареста му. Според адвокатите на фирмата Тодоров е на семинар в Канада и не се крие. 

Според прокуратурата събраните доказателства сочат, че базата данни на НАП не е единствената, незаконно атакувана от тримата обвинени. До момента били събрани доказателства за нерегламентирано копиране на информация от сървъри на застрахователна компания, фирма, предоставяща интернет услуги и други. "В интерес на разследването на този етап имената на институциите и дружествата няма да бъдат огласявани", загадъчно информира прокуратурата. За обвиненията са уведомени Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ. Това означава, че според прокурорите трябва да се запорира имущество на обвиняемите. Прокуратурата отбелязва, че продължава събирането на доказателства и това може да доведе до обвинения и срещу други лица.

Естествено, историята не мина и без личното участие на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Пред журналисти той обяви, че са били установени над 500 000 e-mail адреса с пароли в иззети от властите компютри. Имейлите са на популярен български сайт за електронна поща. "Факт е, че тази база данни е хакната. Факт е, че в тази база данни е извършено търсене. Факт е, че са отваряни определени пощи на определени хора. Факт е, че това най-малкото представлява нерегламентирана дейност", каза Гешев. И допълни, че действията на фирмата, хакнала сайта, са в противоречие със закона, а търговската дейност е била използвана, за да бъде атакувана държавата. "Предстои да бъде доказана основната дейност на фирмата, чийто собственик и служители са привлечени като обвиняеми, и най-вероятно ще се окаже киберрекет," посочи Гешев. 

Пред bTV собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров отрече да е подбуждал някого да извърши хакерска атака, но отбеляза, че фирмата няма система за контрол над онлайн активността на служители си. "Не сме пъдари на нашите служители, имаме политики, които те трябва да спазват, и вярваме, че го правят", каза той. "Надявам се на подкрепа както от обществото, така и от държавата - ние искаме да работим в полза на държавата, а не против нея. Вече 3-4 години се опитваме да подобрим сигурността и на частни, и на държавни институции. Спазвали сме всички правила за съхранение на лични данни и до ден днешен ги спазваме", категоричен беше бизнесменът. Той обясни, че е на годишна среща в Канада, че ако не е отишъл, е щял да бъде глобен 5000 долара. Самолетните му билети са купени преди два месеца. Тодоров беше категоричен, че се прибира другата седмица и че е наясно, че може да бъде арестуван още на летището.

КОМИСИЯ "НАП"

Народното събрание реши единодушно да бъде създадена временна анкетна комисия за изясняването на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите (НАП). Предложението на ГЕРБ, подкрепено от 171 депутати, е анкетната комисия да се състои от 15 членове и да бъде изградена на паритетен принцип. Неин председател ще е бившият зам. вътрешен министър Красимир Ципов (ГЕРБ). 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари