Продават на търг корабостроителницата в Русе

0
Имотите на "Русенска корабостроителница" са обявени за продан от Иван Хаджииванов
Имотите на "Русенска корабостроителница" са обявени за продан от Иван Хаджииванов

Един от последните големи неразпределени активи на фалиралата КТБ се предлага от синдиците й - те продават на търг срещу 32 млн. лв. земята и сградите на корабостроителницата в Русе.

Предприятието не работи от месеци, а строителството и ремонтът на кораби от години е в тежка ситуация по цял свят. Затова първата продажба може и да е неуспешна или да се появи желаещ за индустриални сгради и достъп до Дунава. Дори и при по-ниска цена получената сума ще влезе в КТБ, която има да получава 33 млн. лв. от предприятието и е първи поред обезпечен кредитор. А със сделката съвсем ще оредеят активите, които още могат да се приемат като контролирани от близки до Цветан Василев лица, пише Капитал.

Три години след затварянето на КТБ най-големите дружества от орбитата на банката вече са при други собственици: "Булгартабак" и "Техномаркет" се свързват с Делян Пеевски, БТК е при Спас Русев и ВТБ, "Петрол" при Гриша Ганчев и т.н.

Оферта: 300 дка и сгради до Дунава

Имотите на "Русенска корабостроителница-запад" са обявени за продан от частен съдебен изпълнител Иван Хаджииванов, като предложения могат да се подават до 5 октомври. В офертата влизат 15 парцела с обща площ от около 300 дка и множество сгради (цехове, работилници, складове и т.н.), а началната цена е 32.3 млн. лв. Активите се продават само в пакет, тъй като са част от цялостен комплекс за строителство и ремонт на кораби, се посочва в обявата.

Заводът не работи, след като в началото на тази година беше запечатан от частен съдебен изпълнител с решение на съда. И преди това предприятието трудно можеше да се нарече "корабостроителница", тъй като според запознати последният кораб от него е излязъл през 2011 г. Освен това специалисти твърдят: за корабостроене са необходими поне 3000 работници, а при затварянето на завода в него работеха 100-ина души. Според последния публикуван отчет на "Русенска корабостроителница-запад" през 2015 г. дружеството е осъществявало дейност по производство на метални конструкции, кораборемонт, услуги по металообработка и рязане на скрап. По думите на Хаджииванов в завода е имало рязане на машини, но предприятието е възстановимо, а интерес към активите има и се правят огледи.

Източник: КАПИТАЛ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари