Фрапантен пример за унищожаване на активи

0
Русенска корабостроителница – източената касичка на Цветан Василев
Русенска корабостроителница – източената касичка на Цветан Василев

В публикувания на девети февруари тази година анализ на синдиците на КТБ, „Русенска корабостроителница - Запад“ е разгледана като фрапантен пример за унищожаване на активите й.

Кредитирана с повече от 30 млн. евро от КТБ, след фалита на банката корабостроителницата скорострелно е ограбена от свързани с Василев дружества. Синдиците на КТБ посочват, че въпреки особения залог на търговското предприятие в полза на банката, изведнъж се появяват нови залози, а впоследствие с поредица от цесии активите се озовават в дружествата „Ню Лайт Хаус“, „Вип Осем“, „Фабриа“  и „Фокс къмпани“, които не осъществяват никаква дейност и са създадени само за тази цел. Така цялото оборудване на корабостроителницата, което следва да е част от търговското предприятие на фирмата  и което трябва да служи като обезпечение на задълженията на последното към банката, де факто е било „продадено“ за по-малко от 200 хил. лева, пише Блиц.

Нещо повече, на 18.05.2016 г. между „Русенска Корабостроителница“ АД, като наемател и „Русенска Корабостроителница - Запад”, като наемодател, е сключен договор за наем, с който под наем са отдадени имоти, сгради, машини, съоръжения, инсталации, МПС и друг производствен инвентар за строителство и ремонт на кораби за наемната цена в размер на 48 000 лв. без ДДС, за целия срок на договора – 2 години, т.е. месечната наемна цена възлиза на 2000 лв. без ДДС.

Така на практика към момента в самата корабостроителница оборудване и имоти вече няма. Както се казва, перфектна схема, организирана от Василев и намиращите се под негов контрол управители и изпълнителни директори (запознати коментират, че в схемата неофициално участва и Валери Димитров – бивш собственик на охранителната от фирма от борческите години „Клуб 777“), в опит да се отклонят активите от масата на несъстоятелността, независимо от многобройните дела заведени от КТБ.

Въпреки че фактите ясно показват къде са в момента движимите вещи и имотите на  корабостроителницата, и че всъщност КТБ в случая защитава обществения интерес и интересът на Фонда за гарантиране на влоговете, рупорът на укриващия се в Сърбия фараон – „Фрог нюз“, твърди в обширно изложение, изобилстващо с откровени лъжи, че синдиците на банката „съсипвали предприятието“, което било едва ли не в цветущо състояние. Интересно как по-точно го съсипват, като се опитват да върнат откраднатото от Василев ли? Пак според „Фрог“, (разбирай Василев), съдиите от Русенския окръжен съд, видите ли, незаконно съдействали на банката, давайки в края на месец февруари разрешение за запечатване на помещенията. Може би за Цветан Василев нормалното поведение на съда в този случай трябва да е за дългове от десетки милиони евро, Темида да си затвори очите? А в корабостроителницата ежедневно да се нарязват и изнасят за скрап метални съоръжения, както се прави в момента.

Не са спестени неистините и за частният съдебен изпълнител Македонска от Русе, позволила си да изпълни съдебното решение за запечатване. Същата уж имала “осъдителна присъда“ за нанесени вреди на частна фирма и трябвало да заплати обезщетение в размер на 55 806 лева от „незаконосъобразно принудително изпълнение“. Бърза проверка в системата на ВКС показва обаче, се касае за опашата лъжа - не само че Македонска не е била „осъдена“, а дори са й присъдени разноски по отхвърлените спрямо нея претенции, в размер на 2260 лева. Разбира се, разпространяването на тези неистини не е нищо друго, освен отново опит за въздействие върху съда и върху органите, които прилагат закона.

За идния вторник е насрочено поредното заседание на Окръжен съд – Русе за обявяване на дружеството в несъстоятелност, като се очаква най-после делото да стартира. От справка в системата на Русенския окръжен съд обаче е видно, че свързаните с Василев дружества – самата корабостроителница, както и новите „собственици“ на активите, са подали цели 12 частни жалби, молби за бавност и молби за отводи, в очевиден опит да забавят процедурата максимално, за да бъдат заметени следите.

Дали и този път номерата на издирвания от Интерпол бивш  банкер ще сработят, предстои да се разбере. Потърпевши обаче, както винаги, ще са изгорелите вложители в банката, надяващи се на справедливост и възмездие за откраднатото от Василев, а и самите русенци, които доскоро се гордееха с едно от най-големите предприятия в региона, даващо работа на близо 1200 души.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари