Проблемът с купищата боклуци около контейнерите е заради манталитета на русенци

0
"Не знам дали злонамерено, от немарливост или по поръчка боклукът не се хвърля в съдовете, а се трупа край тях“, заяви кметът Пенчо Милков
"Не знам дали злонамерено, от немарливост или по поръчка боклукът не се хвърля в съдовете, а се трупа край тях“, заяви кметът Пенчо Милков Видео: Русе Медиа

Проблемът с купищата боклуци около контейнерите за битови отпадъци в Русе, за който гражданите сигнализират, провокира общинска администрация да разясни как е организирано сметосъбирането и сметоизвозването

Кметът Пенчо Милков обясни, че лично той и зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев са обикаляли из града, за видят на място каква е ситуацията, разкрива Русе Медиа

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите

На част от местата, които обикновено са едни и същи, има стоварени купища отпадъци, а при отварянето на контейнерите те се оказват наполовина празни. „Не знам дали злонамерено, от немарливост или по поръчка боклукът не се хвърля в съдовете, а се трупа край тях“, каза кметът.

Той обясни, че новият договор за сметоизвозване е на по-ниска цена от този през 2015 г., съдовете се дезинфекцират вече два пъти в годишно, доставени са чисто нови контейнери. Камионите са с Евро-6 и се движат през нощта, като се следи всичко с GPS. След тях се движат и камиони за едрогабаритни отпадъци.

Пенчо Милков коментира, че новите съдове с малък отвор, които се отварят с крачен механизъм, пазят боклука сух. Ползата е двойна – плаща се по-малко при извозването им на сметището, тъй като цената е на тон, и могат да се преработват от сепаратора за битови отпадъци.

От общината коментираха, че глобата към фирмата по чистотата за неизнесени съдове е 1000 лв. на ден. За миналата година е глобена с над 400 000 лв., а от началото на тази до момента – с над 170 000 лв. От вчера до утре ще се работи извънредно, за да се почистят всички контейнери и около тях. Това ще се заплати допълнително от общината, откъдето го определиха като безсмислен разход, тъй като хората си хвърлят боклука където трябва.

В селата се предвижда да има индивидуални съдове за смет, а „Паркстрой“ ще осигури контейнер за строителни отпадъци. Следващата година ще има пет мобилни центрове за битовите и още пет контейнера за строителните отпадъци.

За мен проблем с отпадъците има, но си го създаваме ние, и то не заради неизнасяне на отпадъка. Отправям апел към русенци да обичаме града си, да го пазим чист, да положим усилия и да хвърляме боклука в предназначените за целта съдове“, заяви Пенчо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари