Притеснения, че общината ще бъде ощетена, спънаха промени за два имота в Русе

0
Общинските съветници не подкрепиха предложенията на общинската администрация в Русе, свързани със съдбата на имотите
Общинските съветници не подкрепиха предложенията на общинската администрация в Русе, свързани със съдбата на имотите Видео: Русе Медиа

Общинските съветници не подкрепиха предложенията на общинската администрация в Русе, свързани със съдбата на два имота – приватизацията на сградата и прилежащия терен на ул.“Котовск“ №6 и промяна от земеделска в горска територия на имот в местността „Под Левента“.

Причината бе притеснения и съмнения сред опозицията, че тези промени ще ощетят финансово общината в бъдеще, предава Русе Медиа.

Продажбата на терена на ул.“Котовск“ чрез приватизация бе поставена под въпрос първо от съветника от СДС Деян Недков. Той коментира, че имотът попада в зона за жилищно застрояване с височина 15 метра, Обяснението, че оттам минава далекопровод и затова не може да се извършва жилищно строителство, бе оборено от Недков – високото напрежение е на 22 метра от границата на имота, а се изисква да е най-малко на 9 метра.Според него общината би могла по-нататък да продаде имота срещу построяване на апартаменти, каквато практика има. А това ще е само от полза за общината.

Кметът Пенчо Милков не се съгласи и заяви, че в конкретния имот има такива далекопроводи, които пречат да се изпълнят в пълнота изискванията за жилищна зона. В случая няма как да се продаде за жилища, иначе общината щеше да го направи.

Александър Неделчев от БСП го подкрепи, като обясни, че имотът при приватизация ще бъде предложен на публичен търг и инвеститорите ще се запознаят с потенциала му. Той припомни, че имотът е включен още през януари в списъка за приватизация.

Станимир Станчев от СДС коментира, че малко са местата, които имат потенциал за строителство на жилищни сгради, където общината като собственик на терена може да определя условията. Той изрази съмнения, че може би към този момент има интерес към имота, щом се предлага да се стартира процедурата за приватизация.

При гласуването само 22-ма съветници подкрепиха предложението на администрацията, което не бе достатъчно да се приеме. При прегласуването докладната отново не мина.

Подобна дискусия се развихри и при процедурата за промяна от земеделски в горски на имот в местността „Под Левента“. Зам.-кметът Димитър Недев обясни, че ОП „Паркстой“ е направил оглед с комисия и е било установено, че в имота има горско-дървесна растителност. Затова той ще бъде лесоустроен и ще мине към горския фонд.

Съветникът от ГЕРБ Илиян Илиев зададе въпроса кое налага близо 10 дка земеделска земя по параграф 4, чиято цена е висока, да стане горска. „Считам, че по този начин общината ще бъде ощетена при продажба. Парцели от 500 кв.м се продават по 10 000-15 000 лв., а като горски в пъти ще бъде по-занижена цената. Защо точно сега, когато има подадени намерения за купуване променяме предназначението и да вземем по-малко пари. Това е с цел да се намали стойността. Защо по-рано не е предложено?“, каза Илиев.

Станимир Станчев го подкрепи, че с това преобразуване се смъква стойността на имота, и то при заявен интерес. „В момента той е като земеделска земя. А ние ще му намалим цената. Нека да се пусне за продажба така, щом има интерес, човекът да си го купи, той знае колко струва. Защо да смъкваме цената?“, запита Станчев.

Кметът Пенчо Милков контрира, че в пазарна икономика няма как някой да смъкне цената. Той обвини предишната администрация, че не се е грижила за имота и е допуснала да стане гора. „Сега всеки може да влезе и да излезе оттам с каруца дърва, а с промяната ще влезе в специален ред, тъй като е гора. Освен това общината трябва да е коректна. Коректно ли е да обяви процедура за продажба на нива, а купувачът да намери гора“, каза още кметът.

Иво Пазарджиев от ВМРО пък коментира, че ако общината обяви процедура за земеделска земя, можем да бъде атакувана в съда, защото реално продава гора.

От своя страна Станимир Станчев разтълкува казаното до момента като намерение на общината да печели от продажба на дървесина. Според него търгът няма да достигне висока цена, тъй като при наддаването ще има по-малка стъпка.

В крайна сметка съветниците не подкрепиха и това предложение, като за него гласуваха само 23 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари