Президентът връчи висши държавни отличия на шестима изтъкнати българи

1
Христо Мирянов е бил удостоен с медал "За заслуга" посмъртно
Христо Мирянов е бил удостоен с медал "За заслуга" посмъртно

Знак за виталността на нашата нация са успехите на световно ниво, които са постигнали видните българи, отличени с държавни отличия.

Това е казал президентът Румен Радев, който на церемония в Гербовата зала удостои с ордени шестима изтъкнати дейци в областта на науката, образованието, спорта, медицината, белетристиката, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С орден "Стара планина" първа степен са били отличени писателят Владимир Зарев - за заслуги в областта на културата и изкуството, както и легендарният баскетболист Атанас Голомеев - за приноса му в областта на спорта. На церемонията акад. проф. Владимир Овчаров е бил награден с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за принос в развитието на медицинската наука и образование в България, допълниха от президентството.

С орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен държавният глава е удостоил акад. проф. доктор на техническите науки Чавдар Руменин за заслугите му в областта на науката. Вирусологът акад. проф. доктор на медицинските науки Ангел Гълъбов също е бил отличен с орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен за принос в сферата на образованието и науката.

Христо Мирянов е бил удостоен с медал "За заслуга" посмъртно. Отличието на известния треньор по борба е за принос в областта на спорта. Медалът е бил приет от неговия син Георги Мирянов.

На церемонията президентът Румен Радев е изтъкнал, че гражданската и професионална енергия на отличените вдъхват национално самочувствие и дух в обществото ни. "Въпреки различните направления, в които работите, между вас има здрава и дълбока връзка - тя се изразява във вашето отговорно отношение към бъдещето на следващите поколения българи", се е обърнал държавният глава към носителите на висшите отличия, допълват от прессекретариата на президентството.

От името на наградените благодарности е изказал Владимир Зарев. Тези отличия ще ни задължават и в бъдеще да служим със знанието си, с безсънието и таланта си на България, е заявил писателят, пише още в съобщението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари