Президентът празнува Трифон Зарезан

1

Президентът на България Румен Радев заряза лозята в Сухиндол.

Държавният глава се включи в тържествата, посветени на Деня на лозарите и винопроизводителите, които вчера жителите на Сухиндол честваха за 154-и път.

Президентът Радев прие почетния караул и след официалната част на празника поведе пъстрото шествие, което стигна до местността Димчански завой, където бяха зарязани лозите.

„Трябва да продължим във времето това, което са ни завещали дедите ни. И в нова, и в модерна Европа, Сухиндол винаги ще бъде със своето знаково име, със знаковите си вина и с тези хора, които всеки път се събират тук. И няма делник, и няма празник, и няма значение какво е времето, ние сме тук и заедно ще бъдем, защото обичаме нашите традиции и лозята си. Защото, както са казали предците ни – хубаво вино се прави от хубаво грозде, а ние знаем, че деца и вино се правят с много любов“, каза в словото си кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев.

„За мен е изключително удоволствие да споделя вашия празник и да бъдем заедно в деня на свети Трифон. Всяка година, почитайки богатите народни традиции, подрязваме лозовите масиви с надежда за плодородна и благословена година, за здраве и успехи. Винопроизводството по нашите земи има древна история. Много са населените регионите в България, които дълбоко са свързали името си с напитката на боговете, но Сухиндол се е превърнал в символ на лозарството и винарството и това не е случайно. Тук хората са трудолюбиви, земята е щедра, климатът е благоприятен. Жив е духът на предприемача Марко Вачков, който създава първата на Балканския полуостров лозаро-винарска кооперация „Гъмза“, с тези думи се обърна към насъбралото се множество президентът Радев. И призна, че днес много ясно трябва да назовем и проблемите си. Защото за развитието на модерно земеделие само ентусиазъм и любов към земята не стигат.

„За да се утвърдиш на международния пазар, трябват още законност, прозрачна и предвидима бизнес среда, солидна инфраструктура, модерно образование, подготвени работници, технолози и търговци, а това са все проблеми, с които вие в Сухиндол ежедневно се сблъсквате. Българската икономика все повече се превръща в заложник на демографията – малко хора, малко работници, недостатъчна квалификация, малки заплати и пенсии, липса на мотивация, емиграция, свит вътрешен пазар. Демографията е основен проблем на нацията и може да бъде решена само с общонационално усилие, а важна част от това усилие е да съхраним нашата идентичност, да съхраним не само нашата история, език и култура, традиции и обичаи, но и да съхраним уникалните български сортове“, каза още президентът.

Минути преди да дадат старт на празника, президентът Румен Радев и кметът на Сухиндол инж. Пламен Чернев останаха насаме, за да поговорят за проблемите на община Сухиндол. „Конкретни обещания не съм искал от г-н Радев, но много държах да го запозная със свлачището, което вече години е отрязало нормалния достъп на Бяла река, Горско Косово, Горско Калугерово и Коевци до Сухиндол, каза след срещата инж. Чернев.

Населените места са откъснати от града заради активно свлачище между Сухиндол и Севлиево, което затвори прекия път между селата и общинския център преди повече от три години. Заради този проблем близо 100 деца от тези села всеки ден пътуват час по-дълго от обичайното и то по опасен път, за да отидат на училище.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари