Правнукът на Граф Игнатиев дари личния му печат на НВИМ

1

Личният печат на Граф Игнатиев беше дарен на българската държава. Подаръка на Националния военноисторически музей направи правнукът на руския генерал - Димитрий Игнатиев, пристигнал у нас специално за този повод.

Печатът може да бъде видян навръх Националния ни празник във НВИМ, а входът е свободен.

Граф Николай Игнатиев е един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор.

Ето цялото съобщение на Национален военноисторически музей:

В навечерието на 141-вата годишнина от Освобождението на България Националният военноисторически музей получи личния печат на граф Николай Игнатиев – един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор.

Дарението беше направено от правнука на руския генерал и дипломат – Димитрий Игнатиев, който пристигна в България специално за този повод. С нескрито вълнение той сподели, че предава личния печат на своя прадядо на Националния военноисторически музей, защото вярва, че тук той ще се съхранява с уважение и ще е достъпен за бъдещите поколения. 

За Националния военноисторически музей е чест и отговорност да притежава този печат. Изключително сме благодарни за този жест, правещ ни собственици на един артефакт, който е свързан с нашата национална история и с утрешния празник – 3 март“. Това заяви директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова и връчи на Димитрий Игнатиев дарителския знак на НВИМ и грамота като израз на благодарност към този значим жест с принос към обогатяването на историята на България.

Печатът може да бъде видян на 3 март, когато Националният военноисторически музей ще работи с вход свободен за постоянната си хронологична експозиция и специален показ на експонати – символ на свободата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари