Повече студенти да учат за медицински сестри

1
Работодателите трябва да ги задържат с адекватни заплати
Работодателите трябва да ги задържат с адекватни заплати

Във връзка с кадровото обезпечаване на системата на здравеопазването с медицински специалисти Министерството на здравеопазването ежегодно предлага на Министерството на образованието и науката максимално увеличаване броя на студентите по специалност „медицинска сестра".

Ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в професията имат работодателите, които следва да осигурят адекватно възнаграждение.

Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на депутатско питане за мерките за преодоляване на недостига на медицински специалисти в училищата в страната, предаде БГНЕС.

Със съвместните усилия на Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката броят на студентите по специалност „медицинска сестра" за учебната 2018/2019г. е увеличен от 671 на 702. В допълнение Министерството на здравеопазването е предложило да бъдат, предвидени средства и за увеличаване на заплатите на заетите медицински сестри и други медицински специалисти в детските градини и училищата пропорционално на предвиденото ниво на увеличаване заплатите на педагогическите специалисти, се казва още в отговора на министъра.

Съгласно действащото законодателство в здравните кабинети се осъществяват дейности по профилактика и промоция на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния при децата и учениците до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ. Минималният брой ученици, съгласно наредбата, обслужвани от един медицински специалист, е 800. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко от 800 ученици, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище, сочи справка на здравния министър.

Дейността на здравните кабинети в училищата в селата се осигурява от лекарите, медицинските сестри или фелдшерите от амбулаториите за първична медицинска помощ в съответното населено място. Следователно, отчитайки естеството на дейностите и обема работа, който се осъществява в здравните кабинети, както и дефицита на медицински специалисти, не се предвижда във всяко училище да има медицинско лице, пояснява Ананиев.

Проблемът с недостига на лекари по определени медицински специалности и други медицински специалисти в системата на здравеопазването не касае само здравните кабинети в училищата. Той е системен проблем, общ за всички държави-членки на ЕС. Доказателство за това е фактът, че в редица развити европейски страни, като например Германия и Франция, също се наблюдава недостиг на лекари и медицински сестри, подчертава министърът.

Това, което е възможно да повлияе осигуряването на здравната система с необходимите специалисти чрез политиките на Министерство на здравеопазването, е въвеждането на мерки по отношение на тяхното създаване като такива. Както е посочено в Здравния профил за България в рамките на инициативата на Европейската комисия Състояние на здравето в EC (State of Health in the EU) човешките ресурси в здравеопазването в България се характеризират с много малък брой на медицинските сестри.

Рязък спад в броя на работещите медицински сестри в България се наблюдава през 2000г., когато броят им намалява с повече от 30%. Най-ниската си стойност този показател отбелязва през 2002 г., като през следващите години е налице тенденция за слабо увеличение.

Основни причини за отрицателната динамика в броя на медицинските сестри в България през последните 17 години са ниското заплащане, недобрата работна среда, свръхнатоварването, недооценяването от другите медицински специалисти, медиите и обществото, неудовлетворение от работата, липсата на ясно очертана пътека за кариерно развитие.

Тези фактори имат силно отрицателно влияние върху избора на младите хора да придобият тази професия и са причина завършилите медицински сестри да вземат решение да напуснат професията. За преодоляването на тази тенденция са необходими съвместните усилия на държавните институции, на работодателите, на останалите медицински специалисти, на медиите и на обществото като цяло, категоричен е Ананиев.

Целта медицинските сестри да бъдат мотивирани да останат в професията и в страната може да бъде постигната чрез създаване на благоприятни условия за работа и възможности за професионално развитие. Важно е медицинските сестри да получават достойно заплащане за труда си - в тази връзка отново бих искал да отбележа, че компетентността по формирането на работните заплати на работниците и служителите е в правомощията на органите за управление на лечебните и здравните заведения.

Министерството на здравеопазването, в рамките на своите правомощия, е регламентирало минималното възнаграждение на специализантите в системата на здравеопазването именно с цел защита на техните интереси - не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професии. Ето защо ключова роля за привличане и задържане на медицинските сестри в професията имат работодателите, които следва да осигурят адекватно възнаграждение, по-добри условия на труд и подкрепа на професионалното развитие на медицинските сестри през цялата им кариера, отбелязва Ананиев. 

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари