Посрещаме чудотворната икона „Смекчаване на злите сърца”, красила кабинета на Путин

0

Чудотворната икона на Св. Богородица „Умягчение злых сердец" ("Смегчаване на злите сърца") ще бъде за поклонение във Великотърновската епархия в понеделник.

Миряните могат да я посрещнат първо в храма „Възкресение Христово”, който се намира в Парка на руските освободители, където иконата ще остане от 9 до 13 ч. След това ще бъде отнесена и в Катедралния храм „Рождество Богородично”, където пък ще бъде за поклонение до 17 часа, съобщиха от Великотърновската митрополия.

От 18 до 20,30 часа иконата ще бъде в църквата „Успение Богородично” в Горна Оряховица, а в 21 часа ще влезе и в храма „Рождество Богородично” в Стражица и ще остане, докато има желаещи да се поклонят, пише "Борба".

Една благочестива жителка на град Москва – Маргарита, купила в църковния магазин иконата „Смекчаване на злите сърца”. На пръв поглед иконата по нищо не се отличавала от другите икони, разположени на витрината. Жената я донесла вкъщи и я поставила до другите икони. Историята разказва, че чудесата започнали да се случват веднага. Маргарита забелязала появилите се по повърхността на иконата капки. Оказало се, че това е миро. Мироточивата икона „Смекчаване на злите сърца” започнала да реагира и на всички повече или по-малко важни, случващи се в света събития.

Преди да бъдат взривени в резултат на терористична атака през 1999 г. няколко сгради в град Москва, ликът на Св. Богородица от иконата изведнъж се изменил. Появили се резки тъмни кръгове под очите, а в къщата се разлял мирис на тамян. В деня на трагичната гибел на руската подводница „Курск” по повърхността на иконата се появили кръвоточащи рани. При направените проби се оказва кръв без кръвна група. Оттогава това постоянно се случва: иконата постоянно мироточи, а преди трагични събития се покрива с капки кръв. Има също така множество свидетелства, че молитвата пред иконата „Смекчаване на злите сърца” дава изцеление от болести. Подобни факти се записват в особен дневник.

Днес иконата „Смекчаване на злите сърца” пътешества по целия свят. За нея е изработена скъпоценна рамка, а в Московска област на Русия е построен параклис. Била е в кабинетите на двамата президенти на Русия – Путин и Медведев, а пред нея се е поклонил и американският президент Барак Обама. Когато през 2009 г. става избирането на новия Всеруски патриарх, мироточивата икона се намира в залата, където става това историческо събитие.

Чудесните свойства на иконата се проявяват и в това, че тя сама избира – в буквален смисъл – маршрутите на своите пътувания. Пазителят на иконата свидетелства, че не е възможно отрано да бъде определено къде да бъде занесена иконата.

Източник: БорБа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари