Кирил Маричков: Държа икона на Богородица на нощното си шкафче

0
Свиря на пиано сериозно, но не достатъчно, за да стана добър пианист, каза легендата от "Щурците"
Свиря на пиано сериозно, но не достатъчно, за да стана добър пианист, каза легендата от "Щурците" Видео: bTV

Свиря на пиано сериозно, но не достатъчно, за да стана добър пианист, каза легендата от "Щурците"

Кирил Маричков е роден в София през 1944 година. И до днес живее в къщата, построена в началото на 20-ти век от дядо му - известният архитект Киро Маричков. Другият му дядо - Борис Левиев е главен диригент на Музикалния театър и първи въвежда бъдещия „Щурец“ в света на музиката.

Нося един предмет, за който пиша и в книгата ми. Той е една малка икона на Богородица с Младенеца. Тя ме пази. Специално я донесох, за да я покажа“:

Родил съм се през 1944 година. Майка ми е в родилния дом. 9 септември е минал, навсякъде е терор и проверки, за да се откриват „врагове на народа“. Такава проверка се прави и в „Шейново“. Една руска военнослужеща се запътва към майка ми. Пита я как се казва, пита я и за името на сина ѝ. Тогава рускинята вади от джоба си тази икона и я подарява на майка ми с думите – „Когато тръгнах на война, моята майка ми я даде, за да ме пази. Сега я давам на вас, за да пази вашия Кирил“. Държа я на нощното си шкафче“, обясни един от най-популярните български музиканти Кирил Маричков в предаването „120 минути“ по bTV.

В своята книга „На прага на времето“ Маричков помества и част от мемоарите на баща си.

Това, което майка ми и баща ми ме учеха, беше да казвам истината и да не се страхувам какво мисля, защото така се спи и живее по-спокойно. Дълги години бях така. Когато се разправях по история с учителката, си позволих да кажа, че намирам Френската революция за нещо кърваво и гадно. След като бях наказан, баща ми, който е завършил дипломация, ми каза – „човек трябва да казва истината, но понякога може да си спести“, обясни Маричков.

Баща му, също - Кирил Маричков, завършва право и дипломация в Сорбоната и в Лозана. Става първият посланик на България във Ватикана след падането на комунизма. Майка му Ирина Левиева е художничка.

„Свирех на пиано сериозно, но не достатъчно, за да стана добър пианист. Повече обичах да играя футбол. Дядо ми беше разочарован, когато реших да кандидатствам в инженерен институт. Не ме приеха „Архитектура“, но ме приеха инженерство. Мъчих се и следвах доста време, още докато свирех с „Бъндараците“, а и с „Щурците“, каза още той.

Защо първият албум има само четири песни?

„Имахме дадени български песни от композитори, които се налагаше да преправям, за да са подходящи за групата. Имаше и наши песни – „Гневът на мравките“. Нашите песни комисията ги отряза. Имахме и хубави кавъри. От радиото ни казаха – не може толкова чужди песни, не може наши песни. Като стана член на Съюза на композиторите, тогава можело да пиша песни. Помислих си - какво ли щеше да е на „Бийтълс“ в Англия да кажат, че докато не станат членове на Съюза на британските композитори, нямат право да пишат песни“, допълни Кирил Маричков. Групата „Щурците“ има три хиляди концерта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    До долния:
    Повече за катастрофата на Кирил Маричков: ________ https://blitz.bg/article/6569
  • 6
    1
    русенец
    Кирчо, а пазиш ли снимка на детето, което уби при автомобилна катастрофа и не те наказаха за това? Стига си плюл комунизма, ти си негов храненик, негов продукт!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари