Чудотворна икона ще бъде изложена за поклонение в Русе

1
По време на престоя на иконата в църквите сутрин и вечер пред нея ще се отслужва Канон на Св. Богородица
По време на престоя на иконата в църквите сутрин и вечер пред нея ще се отслужва Канон на Св. Богородица

Чудотворната икона на Св. Богородица Скоропослушница от украинския град Ананиев, Одеска област, ще бъде донесена за поклонение в Русенската епархия в периода между 1 и 24 март тази година, съобщават от Русенската митрополия. 

Иконата ще бъде в град Тутракан от 1 до 6 март - в храма "Св. Николай". От 7 до 12 март ще бъде изложена за поклонение в катедралния храм "Св. Троица" в Русе.

От 13 до 18 март ще е в храма "Св. Николай" в Разград, а от 19 до 24 март - в храма "Св. Успение Богородично" в Попово. По време на престоя на иконата в църквите сутрин и вечер пред нея ще се отслужва Канон на Св. Богородица.

От Русенската митрополия информират, че първообразът на чудотворната икона на Св. Богородица Скоропослушница се намира в манастира Дохиар на Света Гора - Атон и е зографисана по време на основателя на обителта преп. Неофит в десети век.

Точно копие на иконата е било зографисано в 1895 г. в манастира "Св. Пантелеймон" на Света Гора - Атон и е осветено в Дохиарския манастир. В 1915 г. братята на манастира "Св. Пантелеймон" подарили иконата на новопостроения храм "Св. Александър Невски" в град Ананиев. Тя била донесена от архиепископ Арсений на 12 септември 1915 г. - в деня на тържественото освещаване на храма. 

"Хиляди хора се стекли да посрещнат светинята от Атон. Много вярващи получили утешение и изцеления от Св. Богородица. И така, вече почти 100 години, вярващите се събират пред този свети образ на Св. Богородица за отслужване на Акатист, за да получат изцеление", обясняват от Русенската митрополия.
 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари