Поне 24 са жертвите на домашно насилие през 2022 година

0
Статистиката е направена от Българския фонд за жените по медийни публикации
Статистиката е направена от Българския фонд за жените по медийни публикации

Статистиката е направена от Българския фонд за жените по медийни публикации

24 са жертвите на домашно насилие през 2022 г. Статистиката е по медийни публикации, обясниха от Българския фонд за жените.

„Това са загубени животи, които можеха да бъдат спасени, защото две години се точи приемането на промени в Закона за защита от домашно насилие, които са консултирани два пъти на обществено обсъждане, минала са два пъти през експертна група от всички министерства, от неправителствен сектор”, обясни Гергана Куцева от Български фонд за жените в ефира на NOVA.

Промените предвиждат възможност сигнал за домашно насилие да бъде подаден дори и след месец.

„Защото в рамките на едномесечния настоящ срок жена, особено претърпяла драстична форма на насилие, няма как да реагира. Голяма част от причините за оттеглянето на тези молби са чисто психологически. Просто жените все още не са достатъчно силни и уверени, за да могат да се изправят срещу насилника си”, допълни Гергана Куцева.

Проблемът с домашното е насилие е сериозен в световен мащаб, но много от държавите в Европейския съюз работят по стандарти, които Европейската комисия и парламент гласуваха, за разлика от България, обясниха още от фонда за жените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари