Ползите за Германия от африканската чума

4
Германия отчете огромен излишък на свинско месо в края на миналата година
Германия отчете огромен излишък на свинско месо в края на миналата година Снимка: Google Maps

Докато в България и други бивши социалистически страни африканската чума „изяжда” свиневъдството, в края на миналата година Германия отчете огромен излишък на свинско месо. Въпреки намаляващия брой на свиневъдни ферми в сравнение с пиковата 1980 г., Германия е сред водещите държави в производство и износ на свинско месо и вече измести Испания от третото място, нареждайки се веднага след Китай и САЩ.

На 24 декември 2018 г. германската NTV излезе с публикация под надслов: „Германия произвежда твърде много свинско месо”, пише Между редовете.

Споменава се, че все по-малко немски граждани купуват свински продукти и през 2017 г. консумацията е спаднала до 35,8 кг на човек. В друга публикация се посочва, че една от причините за намаляващия интерес е покачване на цените на свинското месо. През 2017 г. цените са се повишили със 7% в сравнение с предходната година.

Намаляващият интерес към свинското на вътрешния пазар е вдигнал обема на износа с около 63% в сравнение с предходни години и вече надминава до 1,8 милиона тона. И въпреки това остава още нереализирана продукция заради големия брой индустриални свиневъдни ферми.

Зеленият политик Фридрих Остендорф критикува засиления стремеж към производство и износ на свинско: „Високият износ е успех за селскостопанската индустрия, но за сметка на животните и околната среда“, казва той пред телевизионния канал, като има предвид, че много органи на свинете не се ядат и се явяват замърсител на околната среда.

На друго мнение е Асоциацията на свиневъдите в Германия. Директорът й Торстен Стаак посочва, че части като свински уши, опашки или крака се считат за деликатес в Азия и експортирането им към тази регион „означава избягване на хранителни отпадъци и устойчива работа”.

Изданието Zeit.de също се спира на експорта на свински продукти за Китай. Германските търговци са изнесли 2,4 милиона тона свинско между януари и октомври 2017 г., което е малко под 1/5 от закланите прасета”.

Перспективата за увеличаване на износа на свинско от Германия води до увеличаване на броя на отглежданите домашни прасета. През ноември 2017 г. техният брой достига до 27, 5 милиона животни – с около 378 000 повече, отколкото през май същата година.

ЧУМАТА УДАРИ СТРАНИТЕ, В КОИТО ГЕРМАНИЯ ИЗНАСЯ СВИНСКО, ИЛИ СЕ ЯВЯВАТ НЕИН КОНКУРЕНТ НА ВЪНШНИЯ ПАЗАР

Полша

Преди епидемията от африканска чума по свинете (АЧС) Полша изнася свинско месо за Италия, Германия, Хонконг, Словакия, Чехия, САЩ, Литва, Обединеното кралство, Латвия, Румъния, Холандия, Естония, Виетнам, Чили, Канада, Австрия и Хърватия.

В момента всички държави извън ЕС са блокирали вноса на свинско месо от тази държава.

Интересна подробност! Филипините наложиха забрана за внос на немско свинско месо поради констатация, че месото е от полски произход, въпреки че се доставя от Германия.

Китай

Германските фермери имат амбицията да увеличат още по-видимо износа за Поднебесната империя и АЧС им идва като по поръчка. Броят на отглежданите прасета в Китай е около 500 000 милиона, но африканската чума наложи редуцирането им с 20 000, като се очаква да бъдат унищожени многократно повече.

Немски издания пишат, че причината за навлизане на чумата в Китай са заразени хранителни отпадъци, но засечените огнища отстоят понякога на 1000 км разстояние, което поставя под съмнение обяснението за произхода на заразата.

Япония

В Япония също бяха открити огнища на африканска чума, което ще наложи внос на свинско, а Германия е стъпила на този пазар, макар и да не можеда се конкурира с Испания, която вече се е утвърдила като износител на свинско за Япония. В публикации от началото на 2017 г. специализирани немски издания посочват, че износът към тази страна възлиза на скромните 8 000 тона, тъй като много компании и в Германия нямат лиценз за търговия за износ към Япония.

Няколко месеца по-късно ЕС сключи с Япония цялостно споразумение за свободна търговия (JEFTA), което бе подписано на 11 юли и влезе в сила през 2019 г. Споразумението има за цел да намали тарифите и другите търговски бариери, за да стимулира икономическия растеж. Институтът Thünen в Брауншвайг изчисли как JEFTA ще се отрази на европейската и германската агро-хранителна промишленост.

Белгия

Белгия е един от сериозните конкуренти на Германия за износ на свинско на европейския пазар. Немското издание Fleischwirtschaft.de съобщава, че през 2018 г. в Белгия са произведени за търговски нужди 1,07 милиона тона свинско месо, с около 1% повече от предходната година. Според VLAM, белгийската организация за насърчаване на продажбите, по-голямата част от производството на свинско месо се изнася.

През 2018 г. световният износ на белгийското свинско възлиза на 816 609 тона. 234 672 т са били предназначени за германския пазар. Но износът на свинско месо в Полша е увеличен с 22,3 % до рекордния обем от 216 848 тона. Полша вече усвоява 26,6% от белгийския износ. Холандия, третият по големина клиент на белгийците, заяви поръчка за 92 386 тона свинско месо през 2018 г.

Но в Белгия също бяха открити огнища на африканска чума. И на 20 септември 2018 г. ЕС блокира износът на белгийско месо, въпреки че вирусът не беше открит при нито едно домашно прасе. Всички проби са отрицателни и белгийското правителство не пусна разпоредба за унищожаване на домашните прасета.

Онлайн изданието Blickinsland.at съобщава: „Африканската чума по свинете нараства в Белгия. Миналия четвъртък чумата бе открита при две диви прасета. Животните са намерени или умъртвени в района на Етал в граничния триъгълник на Белгия, Франция и Люксембург”.

Този регион е на около 60 километра от германската граница, но въпреки това вирусът не проникна на германска територия. Тя продължава да е чиста от чумата, също като другите големи доставчици на свинско месо -Франция и Испания.

След откриването на африканска чума по свинете в Белгия, шест държави спряха да внасят свинско месо от страната – Южна Корея, Китай, Тайван, Беларус, Мексико и Филипините.

Африканската чума по свинете не е опасна за хората, но е смъртоносна за животните . Милиони са избитите прасета в световен мащаб в опит да се ограничи разпространението на епидемията. Но няма информация да са правени лабораторни опити за намиране на ваксина.

Така АЧС се превръща в мощен икономически инструмент в борбата за нови пазари и изтласкване на по-малките играчи от тях.

Епидемията от африканска чума донесе огромни икономически ползи на Германия. През първите пет месеца на „чумавата” 2019 г. Германия е увеличила износа на свинско със 17% в сравнение с 2018 г. Най-важният клиент за немско свинско месо през посочения период е Китай с дял от 17 %. На второ място е Италия, следвана от Холандия.

Източник: Между редовете
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари