Полицията на крак заради организираните бунтове срещу циганите

1

Полицаите в София и Раднево бяха вдигнати на крак днес заради очаквани протести.

Повод за недоволството стана побоят на 2 май в Раднево, при който цигани биха трима млади мъже. Ранените са в болница.

“Няма организатор, хората се събират чрез социалните мрежи”, каза началникът на полицията в Раднево Мирослав Маринов. От началото на протестите на 2 май досега са задържани 14 души, заведени са 5 бързи производства. Сред задържаните имало и младежи, въоръжени с ножове. В ареста са и 4-мата роми биячи, обвинени в опит за убийство, пише 24 часа.

На протест в четвъртък вечер хората в Раднево подаряваха цветя на полицаите, вместо да хвърлят камъни, бутилки и пиратки, както стана в сряда. Нямаше футболни ултраси, отбеляза кметът Теньо Тенев. Той подкрепи исканията на съгражданите си за законност. Тенев уточни, че не е имал никакви контакти с циганския тартор Калчо Иванов-Сурай, един от арестуваните биячи.

След проверка на търговските обекти в циганската махала “Кантона” се оказало, че 3 са без документи. “Не знаем кои са собствениците им, защото нямат документи, залепили сме обявленията за незаконност върху стъклата им”, обясниха от общината. Незаконните обекти ще бъдат разрушени, предстои ревизия на къщите.

Този конфликт е криминален. Това е саморазправа между 2 групи, които се занимават с наркотици”, каза по Нова телевизия депутатът от ДПС Александър Методиев - Бат Сали.

В “Кантона” на Гергьовден нямаше празненства и бе тихо. Според регистрациите в махалата живеят 701 човека.

Десетки полицаи пазеха в петък столичните квартали “Орландовци”, “Малашевци” и “Хр. Ботев” заради информация, че се подготвят протести. В 3-те квартала има цигански махали и идеята на организаторите била да се респектират обитателите им.

Протести обаче нямаше. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари