Рокери срещу циганите в Раднево

0
Раднево става "втората Катуница"
Раднево става "втората Катуница" Снимка: БГНЕС

Рокери от цяла България се присъединят към жителите на Раднево, които във вторник се вдигнаха на бунт срещу беззаконието.

Това стана след поредната саморазправа на пътя между българи и роми, която завърши с трима ранени в болница и с четирима арестувани.

Засечката на пътя ескалира до етническо напрежение. Българите в Раднево вече настояват за премахването на незаконните постройки на ромите и прогонването им. Недоволните граждани днес бяха спрени от полицейски сили на входа на ромската махала, пише Стандарт нюз.

Демонстрантите бяха готови да се саморазправят с живеещите в махалата, а полицаите едва ги удържаха.

На място пристигна и кметът на града Теньо Тенев. Той успокои хората, че предстои всички незаконни постройки и магазини в района, населен с роми, да бъдат премахнати.

Повод за недоволството е, че ромите, спречкали се с българи, държат незаконен търговски обект в махалата. От ромската махала пък пристигна подкрепление в защита на тези, чието предимство на пътя е било отнето. Ромите налитат на българите с тръби, брадви и ножове.

Протестът на гражданите в Раднево, в който ще участват и рокери от страната, трябва да бъде отменен. Това се казва в официална позиция на партия "ДРОМ" по повод безредиците в града.

Те прогнозираха, че ако не се предотврати опасната проява, случаят може да прерасне във "втора Катуница". "Категорично се противопоставяме на подобни действия, които целят да бъдат създадени безредици и нагнетяване на расова омраза. Само правораздавателните органи могат да се занимават с подобни проблеми", напомнят от партията на депутата от ДПС Илия Илиев.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари