Коктейли "Молотов" готвят в мрежата за "ромските" гета и за парламента!

2
Поддръжници на крайни националистически формации пък се обявиха за избухването на гражданска война
Поддръжници на крайни националистически формации пък се обявиха за избухването на гражданска война

Коктейли „Молотов", шашки, халосни патрони и тежки павета готвят "провокатори" срещу "ромите" в столичния квартал „Орландовци" в идните дни, научи „Всеки ден" от свои източници в МВР. От неделя в жилищния комплекс тлее война между цигани и българи заради непрекъснатите набези на смуглите представители.

Конфликтът ескалира до опасни мащаби вечерта на 14 юни. Стигна се до масирана намеса на над 200 полицаи и жандармеристи с водни оръдия и цивилни представители на реда, за да не се стигне до опасен бой и до жертви. Няколко "роми" обаче бяха нападнати от членове на футболните агитки, които впоследствие бяха арестувани.

Броят на закопчаните с белезници набъбна до 30 души, уточни шефът на столичната полиция Младен Маринов. Сред тях има обаче не само "роми", за които „Всеки ден" първи писа, че са платени провокатори, а и спортни хулигани.

Още в неделя, около 22 ч., когато ситуацията се разви неочаквано и вдигна органите на реда на крак, на предните линии срещу "ромите" да хвърля бутилки и да плаши с палежи се появи стар познайник от протестите през 2013 г. Симон Милков, сочен за близък както до евродепутата и лидер на „България без цензура" Николай Бареков, така и до агресора Бисер Миланов - Петното. Милков се опита да се включи на живо по всички телевизии с преки включвания от „Орландовци", за да обясни как само преди няколко седмици е станал жертва на цигански побой. Той излъга нееднократно, че е жител на квартала, но местни разкриха пред „Всеки ден" вчера, че за пръв път го виждали.

Бдителни членове на политически партии пък реагираха с напомняне, че само преди 2 седмици жената до Бареков Мария Календерска обяви кандидатурата си за кмет на София именно с намерение да прочисти бежанците и циганите от центъра на столицата. Вчера и местните признаха, че са били уплашени от струпването на ултраси в сърцето на „Орландовци" и призоваха за слагане на край на конфликта с циганите по законов път, а не с цената на ексцесии.

Въпреки това обаче по обяд в понеделник започнаха да се появяват съобщения в социалните мрежи с призиви за събирането на тежки камъни и забъркването на опасните коктейли „Молотов", с които протестиращите срещу "ромските" гета да се отправят към крайния квартал, а след това и към Народното събрание.

Поддръжници на крайни националистически формации пък се обявиха за избухването на гражданска война, с която да се сложел край на циганския тормоз.

Лидерът на "ромската" партия „ДРОМ" Илия Илиев, който е и депутат от ДПС и в неделя вечерта бе в „Орландовци" предупреди, че момчета с бръснати глави са пращани да нагнетяват напрежението. Затова се наложи полицията да остане и снощи със засилено присъствие в конфликтната точка, което оставя без достатъчна охрана другите столични квартали.

„Всеки ден" получи информация и за подготвянето на бунт срещу "ромските" гета в няколко други района - „Захарна фабрика", „Овча Купел", части от комплексите „Люлин" и „Надежда".

В неделя и понеделник да дежурят в „Орландовци" бяха неотлъчно главният секретар на МВР Георги Костов и шефът на Столичната полиция Младен Маринов. Те многократно призоваваха гражданите да се приберат по домовете си.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова не се намеси в разрешаването на конфликта и досега не коментира нажежената ситуация.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари