Полицаите са открили начин да блокират камерите на униформите си

5
Рашков обяви, че е изтрит записът от боди камерата с действията на полицая в случая с турския ТИР
Рашков обяви, че е изтрит записът от боди камерата с действията на полицая в случая с турския ТИР Снимка: bTV

За заснетите на пътя нарушения глобите няма да се налагат от София, закани се Рашков

Полицаите са открили начин да блокират боди камерите си и така да обезсмислят устройствата, чиято роля е да следят действията им. Това се разбра от думите на вътрешния министър Бойко Рашков пред ресорната комисия в парламента, предаде Mediapool.bg.

Повод за думите му стана поредното обсъждане на скандала с турския тираджия на магистрала "Тракия". Шофьорът бе ударен от български полицай по време на проверка. Видео от случката бе излъчено от турски медии, което доведе до проверка на действията на служителите.

Установи се устройство

Според Рашков записът от монтираната в патрулката камера от този отрязък от време липсвал. Според него видеото било изтрито. Министърът обаче коментира, че имало друг случай от Варна, при който е установено, че закрепената на униформата камера не работела. До тази информация се стигнало, след като двама полицаи били арестувани заради съмнения за корупция по разследване на дирекция "Вътрешна сигурност".

"И когато те бяха задържани, в колата им се установи устройство, което на практика елиминира боди камерата, тя не работи. Т.е. полицаите са намерили начин, грубо казано, да се отърват от тази форма на контрол", обясни Рашков.

В същото време в МВР има специализирана дирекция, която би следвало да контролира и да знае коя камера работи и коя – не, допълни министърът. Той обясни, че и това се проверява.

От време на време излиза за среща

Преценката за нарушения на пътя, заснети с камери на МВР, вероятно отново ще бъде върната в областните дирекции, каза още силовият министър. Поводът е друга проверка в националната полиция, която установи, че група полицаи незаконно са анулирали глоби, издадени на база снимки. Така са отменени санкции за около 70 хил. лв. само за година.

"Тука се намира един такъв, който от време на време, вероятно по повод някоя снимка, излиза от службата и се вижда с един човек, не знам защо. Имаме такива десетки вече, информация за тях, че са ползвали дълго време тази система за срещи наблизо някъде. Искаме да променим това и ще го направим в близките дни", заяви министърът.

Рашков намекна, че системата е била умишлено централизирана само в София, защото така много по-лесно някой може да се отърве от санкция. По думите му в момента за нарушение, извършено в Силистра, се решава дали и каква санкция да се наложи в столицата. В същото време глобата формално се налага от местния директор и се обжалва пред тамошния административен съд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Даниела Лазарова
    Ама г-нРашков вие трябва да направите спешна реформа на ведомството си и такива служители да бъдат незабавно отстранявани.Това са хора който нищо добро не носят освен да работят за лични облаги .Трябва спешна реформа за да си върне доверието МВР.Съзнателно се блокират устройства съзнателно не се претърсват апартаменти на роднини който се ползват с полицейски чадър.Съзнателно се прикриват престъпления точно от ваши служители.Вече хората не вярват на МВР точно защото там много от службите работят така че корупцията да продължава.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари