Адвокат: Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване с кола

0
Практически в МВР няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон, нито има такива действия, които се извършват в други служби като НСО, обясни Галентин Грозев
Практически в МВР няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон, нито има такива действия, които се извършват в други служби като НСО, обясни Галентин Грозев Видео: NOVA

Каква е версията на полицията за фаталното преследване с 9 патрулки в Стара Загора?

"Дейността по преследване и задържане на лица, които се намират в движещи си автомобили, не е правно регламентирана в Закона за МВР или друг нормативен акт. Освен това нито един служител в МВР не е обучаван за подобна ситуация." Това заяви в предаването „Здравей, България” по NOVA адвокат Галентин Грозев.

По думите му никъде не е описано как се действа. След случая на 25 август 2022 г. с двамата бургаски полицаи, които загинаха при препречване на пътя на автобус, са издадени методически указания. „Тези правила са лаконични, общо 6 страници и касаят всички хипотези. По отношение на преследването на автомобили има 9 реда, в които се описва за какво става дума, още 3 реда какво се прави при ПТП и още 4 реда при евентуална употреба на оръжие. Това е всичко в методическите указания. Те са спуснати за сведения на служителите. Питайте главния секретар какъв контрол е оказал по тези указания”, заяви адвокат Грозев.

Тези указания са нещо като книжка за карате. Като я прочете човек, му връчват черен колан и го плащат на световното по карате. И после се чуди човек, защо се е прибрал пребит. Няма практическо обучение в МВР. Нито един служител не е обучен за водач на автомобил. Практически в МВР няма нито един полигон, нито автополигон, нито мотополигон, нито има такива действия, които се извършват в други служби като НСО”, обясни той. „Нито един служител в МВР не е обучаван за преследване и действията, които се случват след това”, заяви още адвокат Грозев.

Според него действията на служителите на МВР в Стара Загора са законосъобразни. „Ясно се вижда, че главата и раменете на лицето не са засегнати при задържането”, обясни адвокат Грозев. И предположи, че задушаването може да е причинено и от катастрофата.

Не видях отворен еърбег в колата, а е имало поне 3 ПТП-та. Не видях колан. Човек с колан, не може да бъде изваден по този начин. Преди това 20 минути се е движел почти неадекватно из Стара Загора. Вероятно става въпрос за голяма житейска трагедия. Самият човек е бил в състояние, което сам не може да контролира, а полицаите не са знаели, че е в такова състояние”, обясни адвокат Грозев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари