Политилог: С въпроса на Гешев до КС влязохме в подготовка за импийчмънт

1
Може ли да се стигне до отстраняването на Румен Радев от поста, коментира Даниел Смилов
Може ли да се стигне до отстраняването на Румен Радев от поста, коментира Даниел Смилов Снимка: БГНЕС / архив

"С въпроса на главния прокурор до КС ние влязохме в подготовка за импийчмънт".

Това каза пред БНР политологът Даниел Смилов и добави, че питането на Иван Гешев би било безсмислено, ако все пак не е имало някакъв план да бъде задействана процедурата за импийчмънт на президента Румен Радев. Според политолога политическата логика е вървяла в тази посоки и затова коментарите на депутатите от ГЕРБ в този смисъл не са изненадващи. 

"Импийчмънт е процедура за политическа отговорност. По нашата Конституция президентът не може да бъде разследван наказателно, единственият начин е той да бъде отстранен и процедурата е политическа. Това означава, че Народното събрание трябва да вземе решение с квалифицирано мнозинство и след това казусът отива в Конституционния съд и той се произнася дали президентът е извършил нарушение на Конституцията, или е извършил държавна измяна", обясни Смилов и добави, че при такава процедура следва вицепрезидентът да поеме поста президент, след което следва провеждане на избори за държавен глава. 

Според Даниел Смилов в този парламент е трудно постижимо конституционно мнозинство от две трети, за да бъде започната процедурата за отстраняване на Радев, но отбеляза, че по реакциите на депутатите след обръщението на президента, в което той сне доверието си от правителството на Бойко Борисов, позициите се пренареждат в посока на приближаване към позицията на управляващите. 

По думите на политолога единствено БСП възприемат аргументите на президента. ДПС не искат предсрочни парламентарни избори, категоричен беше Смилов.

В предаването "12+3" по "Хоризонт" политологът Страхил Делийски коментира също реакциите на политическите партии след думите на Румен Радев. Той посочи, че големият въпрос е дали хората, които представляват партиите, представляват и гражданите, които гласуват за тях. 

"Разделението, което се получи - всички зад управляващите, дали отговаря на нагласите в обществото. Нещо, за което от думите на Радев оставаме с впечатление, че не е така".

Според него отговорът на премиера Борисов на обръщението на Радев не показва дори намек за критична самооценка:

"Отговорът беше в контекста на това "ние правим всичко възможно, как някой си позволява да ни критикува".

Конфликтността между институциите идва по линия на това, че има невъзможност нацията да бъде обединена в това състояние, в което се намира. Трябва ли президентът да приема всичко, което прави правителството, за да е обединител на нацията, заключи Делийски. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари