По време на пандемия: Най-голямата белодробна болница у нас тъне в разруха

2
От години стои тя празна и призрачна насред чистия старопланински въздух
От години стои тя празна и призрачна насред чистия старопланински въздух Видео: Bulgaria ON AIR

От години стои тя празна и призрачна насред чистия старопланински въздух

Лош мениджмънт или неглижиране от страна на здравните власти доведоха до фалита на най-голямата за времето си белодробна болница на Балканите

"Изключително пристрастен съм към тази болница, защото за периода от 2000 г. до 2011 г. съм имал възможността да работя индиректно или косвено с нея, без да знам, че в следващите години съдбата ще ме отведе като зам.-кмет в община Мъглиж. В болницата за активно лечение на пулмологични заболявания ние лекувахме бронхообструктивни заболявания, тоест бронхиална астма, белодробна туберкулоза и други", каза зам.-кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

След тримесечно активно лечение на белодробната туберкулоза болните бяха изпращани за в Специализираната болница за долекуване на пневмофтизиатрични заболявания в село Радунци.

"В този период - между 2000 г. и 2011 г., тази болница беше с изключително добри показатели. Проучванията за болницата са започнали още при бащата на Цар Борис. Имало е предварителни проучвания за търсене на подобен вид санаториум, но нещата стават факт едва през 1935 г., когато Цар Борис разпорежда на министри да намерят място за лекуване на белодробни заболявания - такива, които протичат със задух", допълни д-р Гавазов пред Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че един от основните симптоми, който е част от Ковид-19, е именно задухът.

"Мястото не е избрано случайно. В продължение на 20 месеца се проучва и медицинските екипи на Цар Борис се спират на село Радунци, защото е високопланинско, което е на Община Мъглиж. Самото строителство започва през 1939 г., но тъй като започва Втората Световна война - отлагат ремонтните дейности", допълни още зам.-кметът.

И така санаториумът се открива през 1955 г.

"През всичките тези години болницата е имала абсолютно цялата материално-техническа база да обслужва болни с белодробни заболявания, защото там имаше модерен рентгенологичен апарат. Функционираше клинична лаборатория. Последният ден, в който е работила болницата, е 23 юли 2015 г.", каза още д-р Гавазов.

Той подчерта, че болницата не е общинска собственост, а държавата и от 2-3 години охрана няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари