Кирил Петков: Зелените сертификати може да отпаднат през месец март

1
България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки
България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки

Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март. Това съобщи премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг в понеделник

Той подчерта, че според прогнозите и анализите дотогава COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията.

Петков отбеляза, че България е преминала през петата вълна на разпространение на вируса без да прибягва до налагане на най-строгите противоепидемични мерки.

"След като ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас отпаднат, той ще се ползва единствено при пътувания в рамките на Европейския съюз", допълни Петков.

"Усилията дават резултат в една несъвършена система на здравеопазването, в една система, в която има нерешени проблеми от десетки години, в една система с недостиг на кадри, не само на лекари, но на медицински сестри", каза от своя страна министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

Тя благодари на българските лекари на първа линия, на медицинските сестри, фармацевтите и всички, които са заети в системата на здравеопазване и въпреки несъвършенствата успяха да мобилизират наличните ресурси и усилия.

Кризата оголи тези несъвършенства, каза тя. Част от проблемите имат своето дългосрочно решение, за което са възложени анализи, за да бъдат взети решения. Специалисти епидемиолози от две седмици анализират как се справяме с пандемията на фона на ваксинационното покритие, което се покачва, но е по-ниско от средното за ЕС.

Сербезова обяви, че не означава, че с облекчаването на мерките, не трябва да се ваксинираме. Статистиката сочи, че 90% от тези, които губят битката с Ковид или имат усложнения, не са ваксинирани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Урсула фон дер Лайнен
    На Киро Послушков са му спуснали директива от €врогейската комисия.... Той е просто е независим – от него НИЩО не зависи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари