Пловдивски хирурзи спасиха жена с рак в напреднал стадий

7

Хирурзи от частна клиника в Пловдив върнаха към живот 58-годишна жена от Рудозем.

Сафие Шарифова имала рак на яйчниците в напреднал стадий с метастази в матката и апендикса. Тежката диагноза й била поставена през 2013г. в една от университетските болници, но лекарите не й давали почти никакви шансове.

Сафие научила за най-новия оперативен метод на лечение на метастази на яйчниците в напреднал стадий от д-р Мариана Атанасова от онкологията в „Медлайн“-„Централ Хоспитал“, която проследява състоянието на Сафие сега. След направените скенер и други изследвания лекарите заключават, че е подходяща за HIPEC терапия, информира Монитор.

Интервенцията при Сафие продължила 11 часа, в хода на работата медиците открили разсейки в дебелото черво и в пикочния мехур. При хипертермичната интраперитонеална химиотерапия (HIPEC) с помощта на дренове се влива течност, загрята до 42-43 ̊С, благодарение на която раковите клетки стават уязвими. В така подготвената среда се влива химиотерапевтик, който унищожава всички невидими ракови клетки. Пациентката е изключително благодарна на гинеколозите д-р Борислав Иванов и д-р Георги Крумов, които положили много грижи за нея.

Д-р Борислав Иванов

Д-р Борислав Иванов

Практиката до момента на родните болници е, че при рак на яйчниците в трети и четвърти стадий с метастази в коремната кухина не се предприема операция. При стандартни операции и последваща интервенозна химиотерапия – преживяемостта на пациентите през следващите 5 години е 32%, докато с прилагане на новия метод този процент е двойно по-голям – до 65%.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари