Пламен Стоилов обеща четири нови площадки за фитнес на открито

1
До няколко месеца трябва да са готови и новите площадки за фитнес на открито
До няколко месеца трябва да са готови и новите площадки за фитнес на открито

- Г-н Стоилов, знаете ли, че в социалните мрежи е подета инициатива за изграждане на повече спортни и фитнес площадки на открито?
- Наясно съм какви са желанията на русенци, тъй като ежедневно провеждам срещи или разговарям по телефона със съгражданите си. Неслучайно обичам да казвам, че те са част от моя екип. Факт е, че усилено работим, за да създаваме по-добри условия на русенци за спорт и отдих. Непрекъснато се стремим да подобряваме условията и да създаваме подходяща среда, в която нашите деца да растат здрави и да са в безопасност. В този смисъл детските площадки също са задължителна част от едно щастливо детство, което искаме да осигурим на всички русенчета.

- Колко детски площадки предстои да се изградят и реновират по европейски стандарти?
- За последните 4 години успяхме да обновим близо 100 съществуващи детски площадки и изградихме три нови в квартали, където нямаше достатъчно места за игра. Само през тази година предстои да обновим още 20 детски площадки в целия град. Осъзнаваме необходимостта всички квартали да разполагат с подходящи условия, където децата да играят свободно, без да изключваме крайните квартали. Затова през тази година сме планирали да обновим две площадки в централната градска част, три площадки в квартал „Възраждане“, две в квартал „Здравец“, три в квартал „Здравец Изток“ и една в  „Здравец Север“. В квартал „Дружба“ ще обновим общо пет площадки, в „Чародейка“ - три и в „Родина“ - една площадка. Помислили сме и за децата от Средна кула, където също ще модернизираме една съществуваща площадка. Нова детска площадка ще изградим на ул. „Мальовица“ в квартал „Чародейка“. Девет от площадките, които ще подновим, ще са за най-малките деца - до 3 години, а останалите  ще са за деца от 3 до 12 години. 

- А как смятате да привлечете и подрастващите да спортуват, те очевидно имат това желание, но може би нямат необходимите условия на този етап?
- За тях през изминалата година направихме две нови спортни игрища в кварталите „Здравец Север“ и „Чародейка“, а до края на мандата ще изградим нови три, които ще бъдат разположени в различни русенски квартали. До няколко месеца трябва да са готови и новите площадки за фитнес на открито и стрийт фитнес. Двете фитнес площадки ще са снабдени с различни уреди за тренировка на открито. Те ще са разположени пред блок „Ген. Иван Винаров“ в квартал „Мидия-Енос“ и на улица „Тодор Икономов“ в квартал „Чародейка“. Стрийт фитнес площадките, които ще бъдат оборудвани с успоредки и лостове, ще бъдат разположени пред блок „Съединение“ и до блок 305 в квартал „Чародейка“. Разположението им е съобразено с постъпилите при нас предложения и искания на граждани, а при проектирането им включваме представители на младежките  сдружения и се съобразяваме с техните препоръки.

- Звучи оптимистично, но практиката показва, че винаги се намират недоброжелатели, които разрушават съоръженията. Какви мерки предприемате за борба с вандализма?
- Никой не би искал да вижда труда си напразен. Затова като кмет, а и в позицията си на гражданин съм изключително загрижен за често срещаните прояви на вандализъм в града ни. Тъжно е, че има хора, които не си дават сметка до какво биха довели нанесените от тях щети, а и кому са нужни подобни необмислени действия?
Почти невъзможно е да контролираме тези процеси, затова разчитаме и вярваме на подобряването на самосъзнанието на русенци, които да успеят да съхранят и запазят родния си град чист и подреден. Дори и с поставяне на видеонаблюдение, ние не можем да обхванем абсолютно всички съоръжения, затова бих искал да призова русенци - нека бъдат истински европейци!

- От всичко казано дотук излиза, че подкрепяте подетата инициатива за изграждане на повече спортни и фитнес площадки на открито? 
- Да, категорично! Дори като гражданин съм се подписал в подписката за нови стрийт фитнес площадки в Русе. А като кмет ще гарантирам за това, още следващите месеци да има видими резултати, които да отговарят на очакванията на нашите съграждани. 

Източник: Вестник Утро
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари