„Пирогов” отбелязва 70 години от създаването си

0
През далечната 1951 година създаването на "Пирогов" е било с идея в България да има един голям център на спешната медицинска помощ
През далечната 1951 година създаването на "Пирогов" е било с идея в България да има един голям център на спешната медицинска помощ

През далечната 1951 година създаването на "Пирогов" е било с идея в България да има един голям център на спешната медицинска помощ

На Световния ден на здравето най-голямата спешна болница у нас – „Пирогов” отбелязва 70-годишен юбилей, предава NOVA.

Един голям център на спешната медицинска помощ за цялата страна. Това е била идеята зад създаването на лечебното заведение през далечната 1951 година. Вече над 7 десетилетия спешното отделение на "Пирогов" продължава да приема едни от най-тежките случаи не само от София, но и от цяла България.

Близо 2 хиляди медици, сестри и санитари са ангажирани денонощно с една от най-трудните, но и благородни мисии – да помагат на хората, попаднали на опасната граница между живота и смъртта.

Пирогов” не е болница, а институция", казват двама от доайените ѝ.

Докато е ръководител на детската реанимация проф. Надежда Гаврилова въвежда редица стандарти за лечение, които днес се прилагат в цялата страна. Като първото отделение със зала за събуждане. Тоест, когато пациентът излезе от операционната да не бъде веднага изпратен в неговата болнична стая, а да остане на мястото, където специализираните лекари могат да следят неговите жизнени показатели до пълното възстановяване на съзнанието.

Друго голямо постижение на проф. Гаврилова и екипът ѝ е въвеждането на нови методи за реанимация при оперирани новородени. „В миналото за съжаление тези пациенти нямаха такъв голям шанс да т. Докато сега бих казала, че шансът им е над 95%”, споделя тя.

В „Пирогов” са се раждали и нови, за страната ни, направления в медицината. Проф. Хаджийски е сред основателите на пластичната хирургия у нас.

„И с гордост мога да кажа, че абсолютно всички лекари, които се афишират като пластични хирурзи и сега, които получават сертификат и диплома, са преминали през тази клиника”, заяви проф. Огнян Хаджийски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари