Петя Ангелова: Мерките за дезинфекция бяха безпрецедентно строги

1
Контролът бе един от най-високите, които аз въобще съм виждала
Контролът бе един от най-високите, които аз въобще съм виждала Видео: Русе Медиа

Свинекомплексът в Голямо Враново, където се отглеждат 30 000 прасета, стана третата индустриална ферма в Русенска област, засегната от африканска чума по свинете.

След като заразата порази свинекомплексите в Николово и Бръшлен, общо около 90 000 животни трябва да бъдат евтаназирани и загробени в района. Все още не е засегнат само комплексът в Юделник, предава Русе Медиа.

Санитарните зони навсякъде са отцепени от полиция, а хората са отчаяни, тъй като се съсипва цял един отрасъл. Не е ясно как болестта е стигнала до Голямо Враново, където от години мерките за биосигурност и дезинфекция са изключително строги, а през последната година бяха безпрецедентно строги.

Навсякъде около свинекомплекса бе разчистено, входно-изходните точки бяха затворени, пълна дезинфекция, особено в района на бялата зона. Аз лично смятам, че контролът бе един от най-високите, които аз въобще съм виждала. Въпреки това проникването на заболяването е факт и ние се опитваме да се справим с тази ситуация. Хората са доста разстроени, защото тук работят 180 души, има цели семейства, някои от които 25-30 години.

Оставането им без работа при едно унищожаване на свинете ще влоши икономическата обстановка в целия регион. Заразата дойде отвън – как точно, все още никой не е сигурен и категоричен. Затова се учудваме на контрола, който се осъществява след установяването на заразата. Моето лично мнение е, че и държавата, и медиите трябваше да направят всичко това предварително, а следварителните мерки, кому носят всъщност полза“, коментира Петя Ангелова от ръководството на дружеството.

Вариантът за превантивно намаляване на броя на отглежданите прасета не е приемлив като бизнес решение.

Това означава предварително да приемеш, че ще заболееш, значи предварително да се обречем на смърт. Аз съм предприемач по дух и никога не бих направила такова нещо. По-скоро това, което предприятието е направи – да се вземат всички мерки по отношение на биосигурността, това е правилната политика, а не да се намалява количеството на отглежданите прасета, страхувайки се от евентуално заболяване. Заболявания има и ще има, и то за съжаление все повече“, каза още Петя Ангелова.

Заради усложнената обстановка днес извънредно бе свикана и областната епизоотична комисия. На нея бе коментиран и начинът на умъртвяване на прасетата, предизвикал полемика в обществото.

Предвид на дългото извозване на животните, сменихме метода от въглеродния двуокис на евтаназиране с електрически ток. В момента сме предприели вече и мерки да включим още един от методите, който е с прихванат болт, който да преустанови тези конвулсии“, заяви д-р Николай Ненов от ОДБХ-Русе.

Според специалистите конвулсиите е твърде възможно да се дължат на зашеметяването с електрически ток, което в някои случаи продължава мускулния спазъм известно време. И припомнят, че това се наблюдава и при традиционното колене на прасе в домашните стопанства.

Заради усложнената ситуация бедственото положение в Русенска област е удължено и през август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари