Вихрен Димитров: Готови сме за дерогация

3
Свинекомплексът в Голямо Враново вече има два напълно нови портала
Свинекомплексът в Голямо Враново вече има два напълно нови портала Видео: Русе Медиа

Свинекомплексът в Голямо Враново е въвел допълнителни мерки за сигурност, които да гарантират, че при евентуална нова зараза от африканска чума по свинете няма да се стигне до умъртвяване на всички животни.

При предишната епидемия от свинефермата настояваха да се приложи дерогация – изключение, при което в големи свиневъдни обекти с отделни самостоятелни производствени единици да не се извършва умъртвяване на всички животни. Тогава европейските институции заявиха, че това е във възможностите на българското правителство, но то отхвърли този вариант. И се наложи фермата да унищожи абсолютно всички животни, след което да започне отначало.

Това, което сме направили, са два нови портала, нашият фуражен цех изцяло е отделен от бяла зона и от черна зона, пътищата не се пресичат, което означава, че сме изпълнили голяма част от условията за дерогация“, обясни изп.директор на свинекомплекса Вихрен Димитров пред Русе Медиа.

Той коментира, че се бави изпълнението на мярка 5.1, по която подпомагането е насочено към превенция и ограничаване на възможностите за разпространението на епизоотии и масови заразни болести по селскостопанските животните. По мярката ще се подпомагат дейности в животновъдни стопанства, специализирани в отглеждането на свине, овце, кози и птици.

Комуникираме с фонд „Земеделие“, където казваме какво ни трябва на нас, те си измислят, изсмукват от пръстите неща, които на тях им трябват, а на нас не. Но общо взето ние сме готови за тая дерогация, даже официално един от зам.-министрите каза, че това е възможно. Ще поканим официално да дойдат и проф. Георги Георгиев – директорът на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, и представители на Министерството на земеделието. С много добра комуникация сме с Агенцията по храните в Сливо поле и в Русе., така че мисля, че това, което ние се борихме, сме на път да го реализираме и да има дерогация, каза още Вихрен Димитров.

Той припомни, че на територията на свинекомплекс Голямо Враново има и кланица, и месопреработка, като досега са работили само така, но сега пак ще работят като комплексно предприятие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари