Пет от осемте общински предприятия в Русе са на печалба

1
Това става ясно от годишните им финансови отчети, които са предложени за гласуване на предстоящата общинска сесия
Това става ясно от годишните им финансови отчети, които са предложени за гласуване на предстоящата общинска сесия Снимка: Dunavmost, архив

От 8 общински дружества пет са реализирали печалба през 2020 г. 

Това става ясно от годишните им финансови отчети, които са предложени за гласуване на предстоящата общинска сесия на 15 юли, пише Бряг. Освен това старейшините ще гласуват и 70% отчисление за Община Русе от печалбата по Годишния финансов отчет за финансовата 2020 г. на „Общински пазари” ЕООД, след данъчното ѝ облагане, в размер на 104 993 лева. Освобождават от внасяне на дивидент общинските търговски дружества, които са лечебни заведения. Съветниците ще изберат и одитори за извършване на финансов одит и заверка на годишните финансови отчети на общинските търговски дружества, посочва още в докладната записка кметът Пенчо Милков.

Първенец сред общинските предприятия е „Общински пазари” ЕООД, което през миналата година приключва със счетоводна печалба в размер на 176 хил. лева, с 3 хил. лева повече от 2019 г. Окончателният финансов резултат, след данъчно облагане, е нетна печалба в размер на 158 хил. лева. През тази година дружеството планира да инвестира в изграждане на кафе-сладкарница, два магазина и офис на пазар „Здравец изток“; изграждане на покрит пазар за плодове и зеленчуци на пазар „Сан Стефано“, както и проекти за нов пазар в кв. „Чародейка Север“, павилиони в кв. „Дружба 3“; проекти за благоустрояване на пазар „Иван Вазов“ и пазар „Лилия“.

Втори по реализирани приходи е Центърът по дентална медицина 1, който приключва финансовата 2020 г. с печалба в размер на 88 хил. лева, при отчетена печалба от 87 хил. лева през 2019 г. Инвестиционните намерения на дружеството са насочени към увеличаване потока от пациенти, включване на нови дентални специалности и обучение на млади дентални лекари и разкриване на обособен дежурен кабинет, при възможност – вечерен.

В челната тройка е и „Специализирана болница за активно лечение за пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Димитър Граматиков – Русе”

Финансовият резултат на Тубдиспансера за предходната година е счетоводна печалба в размер на 87 571 лева, при реализирана счетоводна печалба в размер на 76 922 лева през 2019 г. Ръководството на болницата смята да вложи средства за климатизация на част от помещенията за лежащо болни, подмяна на амортизирана медицинска техника и закупуване на нова, модернизиране на инсталацията за отопление, както и освежаване на фасадата на болничните сгради.

Сред среднистите по резултати са Центърът за психично здраве и Медицински център -1

Първото дружество приключва финансовата 2020 г. със счетоводна печалба в размер на 3251,36 лева, докато отчетената за 2019 г. счетоводна печалба е в размер на 123 630,42 лева. То предвижда инвестиции в ремонтни дейности и участие в проекти на Министерството на труда и социалната. „Медицински център 1 – Русе” ЕООД пък отчита счетоводна печалба в размер на 1 845,42 лв. за посочения период. От дружеството наблягат през тази година да вложат средства в нова медицинска апаратура и техника; възстановяване на стоматологичните кабинети в кв. Средна кула, Долапите и Дружба 2.

Пандемичната година остави на загуба три общински предприятия: КОЦ, ДКЦ-1 и „Общински транспорт“. Първото от тях отчита счетоводна загуба в размер на 273 хил. лева, второто - 18 хил. лева, а третото – 27 000 лева. През тази година Онкото ще влага средства в апаратура и строителни дейности, ДКЦ-1 ще ремонтира асансьорната уредба, а „Общинския транспорт“ по програма ще се оборудва с електробуси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари