Николай Събев: Бъдещето на Летище Русе е в концесията, държавна компания не би могла да се справи

0
Според него дали собствеността ще бъде прехвърлена отново на държавата е проблем на община Русе и общинските съветници трябва да се съберат и да го решат
Според него дали собствеността ще бъде прехвърлена отново на държавата е проблем на община Русе и общинските съветници трябва да се съберат и да го решат Видео: Русе Медиа

"Работата Русе да има летище е и мой личен ангажимент", заяви министърът на транспорта Николай Събев в Русе

Той припомни, че точно затова държавата е заделила пари, които вече са по сметките на общината, но за да почнат да се ползват, трябва да има нотификация от ЕК, че това не представлява държавна помощ, предаде Русе Медиа. 

„За да има такава нотификация, някой трябва да седне и да попълни тези формуляри и да ги изпрати до ЕК. Все още не са изпратени – от декември месец е извършен преводът, сега сме 9 май“, каза Събев.

Той сподели как са протекли разговорите му с кмета Пенчо Милков, но не коментира дали двамата все още контактуват по този въпрос.

„Ние много бързо обсъждахме с кмета Пенчо Милков възможност как да ускорим процеса, защото аз виждам, че примерно едно държавно предприятие „Летище София“ ЕАД, което в момента функционира формално, но все още е налице структурата му – търговско предприятие с пари по сметката. И аз си казах – това е регистриран летищен оператор. Ако той поеме организацията на Летище Русе и има парите, ние имаме и финансирането. Ние ще можем да възстановим много бързо пистата и ще поканим авиооператорите да започнат да кандидатстват за съответните рейсове. Това беше много бързо решение, което аз предложих на г-н Милков, след което той каза – добре, да почнем да го мислим“, каза Събев.

Както е известно, при сегашното законодателство няма вариант община да предостави общинския си имот на държавен летищен оператор, освен ако не се промени законът. „И аз казах на кмета – виж, трудно е да има промяна в закона сега само за едно летище, за един град. Хайде да направим следното – вие го взехте това летище под условие,че ще го развивате като община, известно време се опитахте, не успяхте. Ние имаме готова структура, при което моето предложение /да стане пак държавен имот-б.а./ беше, мисля, повече от справедливо към него. Защото при това положение аз поемам отговорността да има летище, аз поемам отговорността да има полети и аз си поемам целия този сблъсък с другите автопревозвачи, които нямат интерес да има алтернативен транспорт от Русе до София“, обясни транспортният министър.

Според него дали собствеността ще бъде прехвърлена отново на държавата е проблем на община Русе и общинските съветници трябва да се съберат и да го решат. „Аз просто съм подал ръка и тази ръка продължава да бъде подадена. Ние сме готови да съдействаме, Русе трябва да има летище. Друг е въпросът доколко и как ще бъде рентабилно едно летище, как трябва да се управлява. И аз предварително казвам – държавна компания не би могла така добре да управлява това летище, т.е. бъдещето на това летище е концесионирането. Да го дадем в ръцете на някой опитен оператор на летища, имахме скоро среща и с външни оператори, които заявиха интерес към малките летища в България. Има възможност да се обявяват условия, при които добри оператори да дойдат и да експлоатират идеята за Летище Русе, така че да има полза в крайна сметка за русенци“, заяви още Николай Събев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    17
    Абе
    г-н Събев, стига се изказвахте по тоя болен за руценси въпрос, че вече станахте меко казано жалък. Поредният който ни излъга- това сте Вие. Засрамете се и вървете си въртеше частната поща.
  • 8
    16
    до 14
    Каква концесия? Направо да платим на Събев за да го омилостивим и го вземе!
  • 8
    15
    Космо-нафт
    Бъдещето на Русе е тясно свързано с летището, от него в най-скоро време ще започнем да изпращаме космически кораби към другите планети, както и прилежащите галактики. Ще започнем с кратки туристически полети, като идеята е след време да превозваме пратки и товари до съответните дестинации. Мисиите ще се осъществяват съвместно с македонската космическа агенция.
  • -5
    14
    Стефан
    Летище Русе да се даде на концесия на ЕКОНТ.
  • -7
    13
    Скъсан ляв червен шушон
    Браво на Събев, истински русенец, а не като кметчето дървен философ, да му Е.М.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари