Пенчо Милков: Русенци заслужават градът ни да възвърне славата и достойнството си

1
Новият кмет иска да управлява града различно
Новият кмет иска да управлява града различно

Новият кмет иска да управлява града различно - като обединява, а не разделя хората. А когато си науми нещо, той не се отказва, докато не го постигне.

Един прозорец свети до късно в община Русе. А зад него един млад юрист продължава всяка нощ да чете документи, амбициран да навлезе бързо в новата си роля. Това е новият кмет на града - Пенчо Милков.

Изключително земен човек, здраво стъпил на краката си. Познава всички проблеми на Русе и е амбициран да промени града към по-добро. А когато Пенчо Милков си науми нещо, не се отказва, докато не го постигне.

Зарекъл се е да предложи различен подход при управлението на Русе - да обединява, а не да разделя хората. Защото е убеден, че само единно, компетентно, прозрачно и почтено ръководство може отново да възроди града. “Имам ясна визия за един различен Русе, възможен, но изискващ съвместни действия. И тя е Русе да бъде отново един от най-зелените и чисти градове, привлекателен, модерен развоен център, дигитализиран”, казва младият кмет, цитиран от 24 часа.

В негов плюс е, че е бил два мандата общински съветник от БСП и още като такъв е наясно с основните проблеми на града. А след това като депутат не престана да обикаля всички квартали, да задава въпроси и да мисли какво той би направил различно.

Само за две години Милков направи шеметна кариера в политиката. След двата мандата в общинския съвет той стана депутат и бързо се превърна в едно от остриетата на червената група в парламента. Разбира се, отново с четене до късни нощи, но този път на закони. Наложи се като едно от новите лица на БСП. Но погледът му остана обърнат към Русе.

Всъщност е толкова силно свързан с родния си град, че два пъти през годините е отказвал покана за депутатските листи

Затова и никой от тези, които го познават, не се учуди, когато се кандидатира за кмет.

Решението му е дълго обмисляно и не е просто политическа цел, а дълбоко осъзнат емоционален акт, предприет с мисъл за хората, сред които е израснал. “Вярвам, че русенци заслужават градът ни да възвърне славата и достойнството си, да се превърне в уважаван, проспериращ и добър дом за своите жители”, казва той.

“Наясно съм с трудностите, запознат съм с проблемите на града, както и какви препятствия ще срещна при тяхното решаване. Именно затова вярвам, че идва момент, в който човек трябва да заеме позиция, която нито е безопасна, нито популярна, нито изгодна, но той трябва да я заеме, защото съвестта му показва, че така е правилно”, коментира той.

Изгради печеливша кампания - много срещи с граждани, позитивни послания без лични нападки и обиди. Самият той мисли и живее по начин, който обединява хората и протяга ръка към всеки. А на първия инфарктен за БСП пленум след местните избори дори направи опит да помири лагерите в партията. Да им даде пример, че когато се търси единството и се работи в съгласие, резултатите са налице.

В политиката не влиза случайно. Социалист е по убеждения и по наследство, затова през 2003 г. влиза в БСП. Това е партията, която най му приляга като идеи - хуманен е и се дразни от всяка несправедливост, изповядва солидарността и грижата за хората. “Аз съм социалист, но не съм партиен функционер и никога не слагам организацията пред личните си принципи, в които вярвам”, категоричен е обаче кметът.

Твърди, че не се е венчал за политиката, но се е захванал с нея, за да опита да реализира мечтите си за справедливост, като винаги е готов да се завърне към професията си като юрист.

И личната история на Милков е толкова интересна, колкото политическата му кариера. Като се започне с факта, че е роден преди 41 г. в българската болница в Бенгази

По това време родителите му работели в Либия - баща му във фирма, а майка му преподавала български език. Малкият Пенчо получава 3 акта за раждане - на български, на либийски и на английски. На 5 месеца обаче момчето е върнато в България, за да го гледат бабите и дядовците. Родителите му остават в Либия до средата на 80-те години, а Пенчо израства в абсолютния център на Русе, който днес определя именно като свой роден град. Завършил е първо едно от елитните основни училища в града - “Л. Каравелов”, а след това хуманитарната гимназия “Хр. Ботев”. От малък е свикнал на работа.

Като ученик продава пуканки

срещу заведението “Балкан” в града. После работи като строител до влизането му в казармата. Там се подготвя да кандидатства право. Естествено, приемат го. Става първият пълен отличник на Юридическия факултет в града и през 2004 г. получава наградата “Русе” за наука, въпреки че работи и нощни смени, докато следва. Доктор е по гражданско право от 2013 г. Издал е и книга “Договорната система в строителството”.

Наскоро завърши обучение в Института по политика. Дипломира се и като магистър по национална сигурност и отбрана във Военната академия.

8 г. е бил в една от големите адвокатски кантори в града, а след това със съпругата си Боряна, която също е юрист, основават своя кантора.

С Боряна са заедно от университета. Двамата имат много силна и емоционална връзка, сродни души са, не се налагат един на друг, а са изградили отношенията си като равнопоставени партньори. Обичат се, вярват си и разчитат напълно един на друг.

<strong class='keys'>Пенчо Милков</strong> със съпругата си Боряна и трите им момчета.

Пенчо Милков със съпругата си Боряна и трите им момчета.

Имат 3 деца. Най-големият - Преслав, е на 12 г. и вече помага за по-малките си братя - Борис, на 8 г. и Калоян, на 6,5 г. Двамата по-големи вече са в Гимназията по европейски езици, учат профилирано френски.

Докато Милков беше две години в парламента, семейството му остана в Русе и това му липсваше най-много. И сега той няма много свободно време, но когато е със семейството си, обичат да пътуват, да са сред природата, катерят планини. Влюбени са в Северното Черноморие. Обичат животните и в момента имат и куче, и котка у дома.

Кметът си пада по екстремните изживявания. От 15-годишен се занимава с парашутизъм - скачал е от всякакви самолети, а най-голямата му височина е 3500 метра.

Служил е в Парашутната бригада в Пловдив.

Тренирал е водна топка, плува добре, а през 2011 г. взел кетап и за воден спасител. Обича спорта и предизвикателствата. Влезе в историята и като организатор на първия депутатски отбор в екстремното състезание Legion Run. Заедно с колегите му Надя Клисурска и Георги Стоилов две години поред участваха в надпреварата, поставяща на изпитание издръжливостта, тренираността и волята. Минаха през кал, лед, бодлива тел и рисково катерене, но достигнаха финала.

Като депутат Милков две поредни години участва в екстремното състезание Legion Run.

Като депутат Милков две поредни години участва в екстремното състезание Legion Run.

Голямата страст на Милков обаче е музиката. 8 г. е свирил на пиано. Пеел в хора на момчетата в Русе. Днес не се занимава активно с музика, но мечтата му е един ден да е вокалист в рок група.

Обича поезията и често перефразира текстове на популярни песни за ситуации, които са актуални за семейството му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари