Пенчо Милков: Работим Русе да бъде притегателен център за младите хора

4
Кметът очертава новия плувен комплекс като русенското "Доходно здание" на 21 век
Кметът очертава новия плувен комплекс като русенското "Доходно здание" на 21 век

Кметът очертава новия плувен комплекс като русенското "Доходно здание" на 21 век

В ексклузивно интервю във в-к Стандарт русенския градоначалник споделя своите възгледи за развитието и перспективите пред крайдунавския град

- Г-н Милков, основен Ваш приоритет е младите хора да останат в Русе. Какво в града си искате да промените, за да се превърне той в притегателен център за тях?

- Така е, младите наистина са във фокуса на работата ни в общината. За тях въведохме иновативни методи в образованието, подкрепяме над 50 спортни клуба и реализирането на различни културни събития, които да оживят Русе. Например, отстъпихме къщата, в която е живял Панайот Хитов на едно сдружение от млади творци, които в момента развиват активна дейност и организират кръжоци и събития за малки и големи.

Отделно от това изплащаме на младите семейства финансова помощ при второ дете и близнаци и наемаме много млади хора на работа и в общината. Главният ни архитект е с 10 години по-млад от мен, имаме и много млади началници на отдели, които искат да дадат нещо на града си и ние ги подкрепяме.

Няма как Русе просто да се превърне в притегателен център. За това е необходима целенасочена политика, част от която е да възпитаме уважение и любов към родното място у децата си.

Не всичко опира до заплатата, защото на много места извън Русе безспорно ще се предложат и по-добри условия. Но за младите хора е важно да бъдат чути и оценени. А когато си на родното място и знаеш, че си дал нещо от себе си, за да го подобриш, това е съвсем различен вид мотивация.

- Най-мащабният проект на общината е новият плувен комплекс, който ще бъде изграден в Парка на младежта.  Какво представлява той и кога ще бъде готов?

- Той също е част от подобряването на средата за младите хора, за спортистите и всички русенци. В Русе имаме Доходно здание, което някога е изградено от училищното настоятелство, за да генерира приходи. До ден днешен това е емблемата на Русе и най-красивата сграда у нас, в която продължават да се случват концерти, изложби, конференции и представяния на книги. Искам новият плувен комплекс да е нашето Доходно здание на 21 в. Русенци да почувстват сградата като своя и да им стане любима.

Комплексът ще служи едновременно за спорт и отдих с открития си 50-метров басейн, закрит басейн с размери 25 на 33 м и детски басейн. В момента русенските деца продължават да тренират на 17 метра и да печелят злато по състезания. Комплексът е очакван с години от спортната общност, а и от много русенци, които в момента просто нямат условия за плуване.

- Образованието е на пиедестал в Русе - от детската градина до университета. Във всички забавачки в града е въведено лего обучение. Какво представлява този метод?

- Ученето чрез игра и ученето чрез правене са много популярни образователни методи в западните общества. С лего обучението, което въведохме във всички детски градини в общината, децата развиват любопитството си, учат се на емпатия и работа в екип. Запознават се с oсновите на програмирането, което изгражда у тях умения за решаване на проблеми.

В днешно време и децата и възрастните в голяма степен консумираме информацията пасивно, но е много важно да научим най-малките да развиват въображението си, да създават реалността, да работят по конкретни проблеми и да търсят решения на практика.

- Местата в детските градини са основен проблем в градовете. Успяхте ли да го решите в Русе?

- Автоматизирахме напълно системата за прием в детските градини и училищата и към момента има места за всички деца. С екипа ми установихме, че интересът към детските градини в централната част на Русе е по-голям, затова кандидатствахме и спечелихме финансиране за строителството на нова сграда.

Освен това подписахме договор с инвеститор, който ще изгради модерен жилищен комплекс и пред него поставихме условие да изгради помещение за деца, за да осигурим места за всички желаещи.

- Амбицията Ви е всяко дете в Русе да има дигитални умения. Какви промени се въвеждат в средното образование?

- Предвиждаме всеки третокласник да може да изучава роботика и програмиране като част от училищната програма. Като родител оценявам, че не всеки има възможност да даде това на децата си, но не е редно на тези умения да обучават само в кръжоците и извънкласните занимания. Учителите в общинските училища вече преминаха обучение със специалисти на Русенския университет и предстоят следващите стъпки, за да реализираме програмата.

- Една от привилегиите на града е да се развива с помощта на висококвалифицираните кадри, които подготвя Русенският университет. Как се осъществява връзката наука - бизнес в Русе?

- Университетът ни е много иновативен. Академичното ръководство ежегодно инвестира не само в материалната база, но и в студентите си. По традиция в началото на лятото организира и т.нар. Младежко експо. Това е едно от малкото събития в Русе и региона, където студенти и ученици могат да покажат пред света своите научни разработки и прототипи. Дава им се реална възможност да се срещнат с бизнеса.

Друго подобно събитие, което Общината подкрепя за втора година, е форумът "Започни млад". Там връзката наука-бизнес е още по-скоростна, защото младежи представят пред публика своите бизнес идеи и освен парична награда, получават менторство от утвърдени лидери на компании и ценни познанства.

- Какво сочат статистиките - колко от възпитаниците на университета преминават на работа в местни компании и бизнесът заявява ли си кадри?

- Не мога да цитирам цифри, но е факт, че много компании се насочват към Русе заради транспортните връзки и кадрите на университета. Последният пример е с голяма немска компания за отоплителни и климатични системи за хибридни и електрически автомобили, която започва производство тук.

Освен това в Русе отвориха офиси няколко утвърдени софтуерни компании, защото тук имаме много IT специалисти. Смятам, че дигиталната епоха увеличава шансовете младите хора да работят от вкъщи и да живеят в уюта на по-малкия град, но със стандарта на по-големия.

Отделно от всичко това Регионалното управление на образованието в Русе разкри и няколко паралелки за дуално обучение в професионалните гимназии,  инициирани от бизнеса в региона и съгласно нуждите му

- Общината праща един ученик в международния космически лагер в Турция. Как се роди идеята и какво представлява тази програма?

- Програмата дава възможност на ученици от цялата страна и Източна Европа да посетят космическия лагер в Измир, Турция, създаден по модел на този на НАСА. Там ще общуват с връстниците си и ще получат много знания и мотивация за кариера в сферата на науката и технологиите.

Мисля, че това е прекрасна възможност за децата и съм щастлив, че зад нашето предложение застанаха и партньорите ни от Центъра за творческо обучение. Така Общината осигури пълна стипендия на едно дете, а центърът - на още едно, с което русенчетата, които ще заминат, станаха 7. Децата много се вълнуваха и се надявам приключението да ги вдъхнови да мечтаят.

- Мръсният въздух е един от големите проблеми на Русе. Какви мерки предприема общината?

- На първо място осигурихме повече станции, като една от тях наехме от Белене, защото само там разполагаха с техника, отчитаща органични замърсители. Освен това изградихме  видеонаблюдение над производствата, които са потенциални замърсители и кадрите са достъпни за всеки гражданин в реално време. Усилихме гражданския контрол и като съставихме обществен съвет. Целта ни е всички ангажирани по темата русенци да участват активно в политиките, касаещи околната среда.

Настояхме ръководството на ТЕЦ-Русе да изгради сероочистваща инсталация, която действа в момента и улавя 97% от вредните въглеродни емисии, както и фини прахови частици.

Гордея се, че заедно с гражданите спряхме инвеститор, който искаше да изгради още една леярна в града ни.

Продължавам да настоявам, че за промишлените замърсявания е необходимо държавата да въведе норми за някои вещества, които в момента липсват, както и да намали интервала от време, в който се правят замерванията.

По отношение на запрашаването тече програмата за подмяна на старите печки на дърва с отопление, щадящо природата. Регистрирахме общински кладенци, от които черпим вода на 7-кратно по-ниска цена и с нея редовно мием улици и булеварди. Новите електрически автобуси замениха старите превозни средства в градския транспорт, което също е стъпка напред. Така през 2021 г. за пръв път дните с превишени нива на фини прахови частици са под допустимия брой дни за страната.

Тази година обаче очакваме по-висока запрашеност заради разкопаването на повече от 120 улици в Русе по проекта на ВиК.

- Преди две седмици Русе тежко пострада от проливните дъждове. Как се справихте?

- Явлението, което наблюдаваха русенци на 6 юни, не бе обикновена лятна буря. Всички метеоролози, с които разговарях, потвърдиха, че това е "супер клетка" - едно абсолютно необичайно за нашите ширини явление и това явно е отговорът на природата за всичко, което й причиняваме.

Справихме се с помощта на фирмите за обществена хигиена и поддръжка на зелената система. Извикахме всички общински предприятия, дори грижещите се за туризма и рекламата излязоха навън. За няколко часа градът бе блокиран заради прекъсната контактна мрежа на тролеите, но в следобедните часове трафикът се нормализира. Останаха пораженията от силния вятър шквал, който е характерен с голямата скорост и рязка смяна на посоката си.

Много хора казват, че това нямаше да се случи, ако сухите дървета бяха окастрени. Истината е, че ландшафтните ни архитекти сами се увериха, че най-големите поражения са върху здравите дървета с голяма листна маса. Сухите дървета не пострадаха толкова.

Решен съм да възстановим всички унищожени дървета с нови, които да засадим наесен.

- Като кмет срещате ли достатъчно подкрепа от държавата, особено в лицето на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова?

- Една от кризите и трудностите, които определям във времето си като кмет, е честата смяна на правителства и народни представители. Това не може да доведе до трайност, устойчивост и предвидимост на държавната политика.

Сега работим с четвърти кабинет. При всяко правителство ми се налага да излагам проблемите на Русе отново и отново, да убеждавам нови министри и да постигам съгласие с тях. Разчитам и на подкрепата на вицепремиера и министър на икономиката г-жа Нинова.

- Как гледате на идеята за окрупняване на общините в Българи?

- Не мога да коментирам думи, хвърлени в общественото пространство без анализ, без цифри и без законопроект. Такава промяна е твърде съществена за страната, за да бъде коментирана на коляно.

Не мога да говоря за другите общини, защото не знам каква е ситуацията при тях.

Мога да говоря за Община Русе и към момента не мисля, че е удачно тя да се присъединява към друга.

- Предстои актуализация на бюджета. До каква степен общините разчитат на нея?

- Актуализацията на бюджета е абсолютно необходима за всички общини в страната. Изправени сме пред световна криза - непредвидима война и пазар с непрекъснато нарастващи цени. Актуализацията трябва да се случи, защото нямаме яснота как ще се реализират инфраструктурните проекти. Цената на труда, на суровините и на енергията скочи главоломно и имаме нужда от съдействие и ясни правила от държавата как да действаме в тази обстановка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    30
    Toshko
    Евала на кмета. Всекидневно се мие и се чисти гради с хубава техника. Кварталите са окосени. Парковете са райски кътчета, предразполагащи пълноценен отдих и почивка. Да улиците са разкопани , но един ден ще бъдат оправени и то за това са виновни ВиК.
  • 2
    29
    Русенец до Аз
    Давани са разбира се ! Щом се гонят хора които са инвестирали за подобряване на жилища и се прави пазарлък за бъдещи такива ! Схемата е харесваш,гонят за месец два и най добрата оферта печели договор за 5 години ! Там е най сладко ,там кланове да искаш…. Попитай какво се случи с жалбите на новия? Попитай какво се случи с пълната ревозия на “дружеството”? Питай колко от обитателите са крадци,сутеньори и производните им? Питай какви са наемателите ,кой с какъв етност в какво жилище е ….
  • 5
    28
    Минчо
    Е то тези от БСП актива също са "хора реално нуждаещи се".
  • 7
    27
    аз
    Към кмета имам само един въпрос. Давани ли са общински жилища на бсп актива на сметка на хора реално нуждаещи се? Други въпроси нямам....
  • 8
    26
    Русенец
    Тоа пак незнае какво говори!!! Тоз Пенкелер е причината да напусна Русе и страната,защото по мили са му циганетата схемите с пожари,ревизии,продажби и заменки на общински имоти,чиято собственост в на Русенци,а не на общински кланове!!! По делата си ни ясен мистър Пенкелер
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари