Ще стане ли Русе бизнес хъб?

1
Търсят се предприемачи от различни браншове за развитие на стартъпи, а също вече и утвърдени фирми на пазара, да стъпят в Русенско
Търсят се предприемачи от различни браншове за развитие на стартъпи, а също вече и утвърдени фирми на пазара, да стъпят в Русенско Снимка: Dunavmost, архив

Възможностите за привличане на инвестиции в Русе и региона обсъдиха областният управител Борислав Българинов и министърът на икономиката Даниела Везиева

Целта е да се даде възможност на предприемачи от различни браншове за развитие на стартъпи, а също вече и утвърдени фирми на пазара да стъпят в Русенско. Най-вече фокусът ще бъде поставен върху дигиталната индустрия и то тази, която е насочена към креативните и рекреативни занимания. Именно това е един секторите, които ще се развиват тук според Иновационната стратегия за интелигентна специализация.

Оказва се, че русенска област е и единствената в страната, която има разработени краткосрочни мерки за развитие на туризма. Именно това пък е другата област, в която активно ще се работи, тъй като районът разполага с много предимства в различни видове туризъм, сред които са поклонически, винарски, селски и други. Дори има идеи за изграждане на атракциони по поречието на река Дунав както в Русе, така и в близост до населени места от други общини в Русенско.

Според Българинов регионът има потенциал и за привличане на още спедиторски компании от различни сегменти. Това се дължи най-вече на географските предпоставки на Русе и на добре обособените индустриални зони. По предложение на Българинов през декември или най-късно в началото на следващата година ще се проведе конференция, посветена на предимствата за започване и развитие на бизнес в региона. Търсят се варианти по време на форума да се включат и международно признати лектори, които да представят водещите световни тенденции в топ сектори като изкуствен интелект, роботика и специализиран бизнес софтуер.

Русе има възможността да бъде бизнес хъб и тук да се привлекат сериозни инвестиции, които да задържат младите хора в региона, като същевременно им се даде възможност да бъдат удовлетворени от постигнатото и да получат достойно заплащане.“, коментира Българинов.

„Институциите трябва да работят заедно и да покажат единство във вземаните от тях решения. В последната близо половин година правя всичко възможно за загърбване на различията между държавна и общинска власт и по този начин да се консолидираме около определени позиции за по-доброто бъдеще на града и областта.“, допълни още областният управител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари