Пенчо Милков: Държавата подцени втората вълна на вируса, общините едва издържат

1
Кметът: "Всеки ден отделям време за кореспонденция с русенци във фейсбук. Получавам много съобщения и им отговарям лично. Така следя пулса на града"
Кметът: "Всеки ден отделям време за кореспонденция с русенци във фейсбук. Получавам много съобщения и им отговарям лично. Така следя пулса на града" Снимка: Фейсбук

Вестник "24 часа" публикува обширно интервю с кмета на Русе. Ето акценти от него: 

В пандемията градовете трябваше да бъдат финансирани, защото на първа линия са нашите екипи, познаваме хората и в най-голяма степен ефективно можем да разходим публичния ресурс

Преговаряме с медицински сестри от общински училища и детски градини да помагат в СOVID отделенията

Винаги търся и намирам контакти с министри за каузи за Русе – има резултати

Въвеждаме различен икономически модел на управление - обществените поръчки вече не се печелят от 3-4 познати фирми или лица, няма партийни назначения

Прекият избор в БСП показа, че хората са ангажирани с това, което се случва в партията

Не виждам пречки Румен Радев да бъде подкрепен за нов мандат - той остана верен на принципите, които заяви през 2016 г., и върна авторитета на президентския пост

- Г-н Милков, вие преболедувахте COVID-19 още с първата вълна на вируса. Как се чувствате днес и какви съвети бихте дали на останалите, които се сблъскват със заразата?

- Чувствам се добре, слава богу. Минах през това преди 4 месеца, като при мен протече тежко - с пневмония и остри симптоми. Почти целия юли прекарах в отделение и болнична стая с размер 2 на 5 метра, без да направя и крачка навън. Благодарение на медиците от Белодробната болница в Русе успях да се справя.

В момента ситуацията е доста по-тревожна, отколкото при първата вълна на вируса. Първи сме по смъртност в ЕС, а държавата изглежда безпомощна. Но е важна и личната отговорност. Да изпълняваме предписанията на здравните органи - маски, хигиена, дистанция. И най-вече спокойствие. Болните и роднините да не губят присъствие на духа.

- След като сам изпитахте на гърба си заразата, предприемате ли в Русе по-специални мерки - здравни, социални, икономически? Ето, сега правителството предлага затягане на мерките в държавата.

- Нека да видим окончателното решение, но каквото и да е то, тези мерки са безкрайно закъснели, за съжаление. Колкото до Русе - в постоянен контакт съм с директорите на болниците ни. Медиците ни дежурят на предела на силите си. Преговаряме с медицински сестри от общински училища и детски градини да помагат в COVID отделенията. Правих среща с лекари от доболничната помощ да помагат на колегите си в болниците, няколко се съгласиха и започнаха дежурства. Много е важно да се осъзнаем като солидарно общество в момента и да подаваме ръка на нуждаещите се.

В период, в който общинските приходи намаляха в унисон с кризата при граждани и фирми, община Русе предприе несвойствени дейности и разходи. Пълният локдаун беше катастрофа. Общински служители поеха грижата за много хора - те разясняват, успокояват, пазаруват, хранят болни и нуждаещи се. Насърчихме и доброволческия труд. Община Русе направи много икономически отстъпки за гражданите и фирмите. Като се има предвид, че се налага да се справяме без помощ от държавата, успяхме да запазим общинските финанси благодарение на даренията и доброто сътрудничество с бизнеса. За да оцелеем финансово, трябва да работим активно и по европрограмите. Действаме по програмата за трансгранично сътрудничество, в контакт съм с новия кмет на Гюргево Андриан Ангелеску и двата ни екипа работят активно.

- При вас е един от прецедентите на това заболяване - ваш зам.-кмет кара за втори път коронавирус. Какво е обяснението?

- Тъкмо се възстановиха от коронавирус двама от заместниците ми – Енчо Енчев и Димитър Недев, като за Енчев това е повторна среща с болестта. През лятото я изкара безсимптомно, но сега получи двустранна бронхопневмония и се наложи болнично лечение. Той отговаря за хуманитарните дейности в Община Русе - здравеопазването, културата, образованието и социалните дейности, и е ресорен по COVID в тази здравна криза, но ето че ресорът му не го оставя на мира... Работният ни график е изключително натоварен, с многобройни срещи. Само един от нашия 5-членен екип не прихвана вируса. Пожелавам на Магдалина Илиева - заместник-кмет по устройство на територията, да бъде здрава.

- Както в почти всички области, и в Русе има недостиг на лекари и болнични легла. Какво предприемате?

- Аз и моите преболедували колеги планираме да дарим конвалесцентна плазма, за която се приема, че е единственият медикамент, помагащ в критични случаи. За съжаление, русенският кръвен център не може още да вземе тази плазма и трябва да се пътува до София или Варна, но всеки пример, всеки апел за даряване е жизненоважен.

Недостигът на медици е факт навсякъде и Русе не прави изключение. Сериозен е и проблемът с леглата предвид това, че линейките обслужват средно по 90 повиквания. На някои хора това все още изглежда като филм по “Дискавъри”, който страшно им е досадил. Уви, реалност е.

С общинските отдели “Социални дейности” и “Здравни дейности” мислим непрекъснато варианти как да запазим медиците и да привлечем още - чрез допълнителни дежурства, материални стимули, подсигуряване на болниците с дезинфектанти, защитни средства и доброволци.

- Много коментари има как се справя правителството в тази кризисна ситуация. Кажете ни от гледна точка на една община как се справя - получавате ли достатъчно помощ и съдействие?

- Държавата подцени задаващата се втора вълна на вируса, забави мерките и цари пълен хаос. Политическото оцеляване се оказа над всичко. Цяло лято медиците апелираха да се подготви системата, да се преобразува една голяма болница само за COVID, вместо да се заразяват наред здравни заведения, медици и хора с други заболявания. Това се направи едва на 6 ноември, когато болниците вече не смогват да приемат и хора умират в линейките.

Продължава да се тръби за плата и пикове, а се мълчи за разрухата в здравната система. Легла ще се намерят, но не достигат хора, които да ни лекуват. От началото на пандемията община Русе не получи от държавата никакви парични или материални средства, които да я подкрепят в извънредните условия. Справяме се изцяло със собствени сили. А именно общините трябваше да бъдат финансирани от държавата, защото са най-близо до хората, на първа линия са нашите екипи, познаваме гражданите и в най-голяма степен ефективно можем да разходим публичния ресурс в момент на кризи. Има голяма нужда от средства, но и от внасяне на успокоение и грижа от държавата. Хората трябва да бъдат преведени през тази криза уверено и спокойно. Но за тази цел е нужно доверие към управляващите, а то е изчерпано.

- Предстои приемането на бюджет 2021, в който акцент ще са малките общини. Каква е ситуацията в Русе?

- Общините едва издържат с увеличените си разходи в кризата, а приходите стоят на едно ниво или намаляват драстично определени пера като неданъчните ни приходи. В същото време държавата продължава да ни вменява допълнителни отговорности, които не обезпечава на 100%. Например Механизмът за лична помощ в сферата на социалните услуги, електронните услуги и подобряването на дигитализацията. За проектобюджет 2021 са се вслушали в мнението на експерти от общините чрез НСОРБ и това е добре. Стандартите са увеличени. Но докато не стане факт, е рано да се говори. Сумите винаги могат да бъдат намалени за сметка на други пера. В предизборната обстановка виждаме, че това се случва ежечасно и непредсказуемо. На кметовете на общини държавата е вменила със специални закони над 700 задължения и не са осигурени за всички финанси. Това натоварва косвено общинските бюджети.

И нещо конкретно - Русе има проблем поради стратегическото си местоположение с недостатъчните средства от държавата за снегопочистване. Те не са увеличавани от много години, включително и в бюджета за 2021 г. Всяка година общината дофинансира снегопочистването с 300 хил. лв. Също заради местоположението - тук е единият от двата моста на р. Дунав, по който преминават десетки хиляди превозни средства за година, основно тежки камиони. Затова инфраструктурата по тези паневропейски коридори трябва да е основно грижа на държавата. Вместо това тежкият трафик и последиците от него са в тежест на общината. Хората недоволстват с право.

- Отчетохте 1 г. - по-трудно ли е на един кмет от опозицията да работи с това правителство?

- Още в кампанията заявих, че няма да влизам в политически схватки. Диалогичен човек съм и имам кауза: Русе. Екипът ми също е експертен, а не политически. Води ни стремежът да утвърдим Русе като модерен европейски град, който от догонващ се превръща в иновативен и се развива с широки стъпки, а управлението му се основава на най-добрите практики. Винаги търся и намирам контакти с министри, за да ги убеждавам в русенски каузи. И го правя така, че контактите да водят до резултати.

- Каква е равносметката ви в личен план - не съжалявате ли, че не останахте депутат?

- Добре обмислям всяко свое действие, а Русе винаги е мой приоритет. Като народен представител от опозицията при цялата ми активност не можех да донеса реална полза за хората, защото решенията ги гласува едно безропотно мнозинство. Като кмет съм изключително мотивиран да давам цялата си енергия и идеи за доброто на моите съграждани. Работя с пъстър общински съвет от 10 политически сили и всеки проект ми се налага да го обосновавам пред мислещи и умни хора. Гласува се с грижа за родния ни град. В момента нашият Общински съвет е един от най-работещите в страната. Винаги съм поддържал връзка със съгражданите си. Като депутат и общински съветник имах много активна приемна и сега също държа на постоянните си контакти с хората. По време на извънредната обстановка провеждах и приемни по телефона. Всеки ден отделям време за кореспонденция с русенци във фейсбук. Получавам много съобщения и им отговарям лично. Така следя пулса на града. Понеже нямам физическата възможност да подам всеки сигнал към съответното направление, те са десетки, въведохме нова организация с бутон “Пиши ми” на сайта на общината. Така съм сигурен, че сигналите ще бъдат разгледани бързо и ще се работи по тях.

- Има ли обещание, за което да отчетете, че сте изпълнили? Една от основните ви теми в кампанията беше проблемът с въздуха в Русе - какво направихте, за да е по-чист?

- Заварих община, на която ръцете бяха отрязани. И се заех да възстановявам и разширявам способностите ѝ, както обещах. Въвеждаме различен икономически модел на управление на Русе - достъп до икономическия ресурс на общината да имат всички. Обществените поръчки вече не се печелят от 3-4 познати фирми или лица, както сме наблюдавали в годините назад. Няма партийни назначения.

Застанах до своите съграждани в законното им право да протестират срещу замърсяването на въздуха. Замърсяващо производство не може да има, това са европейските норми, на които всеки следва да се подчинява. Създадохме Временна комисия за чистотата на въздуха в Общинския съвет и Кризисен щаб. Общината постави камери в индустриалната зона, които веднага засякоха нарушение. Осигурихме две нови мобилни станции за измерване чистотата на въздуха, с което стават вече четири. В момента действам Община Русе също да разполага със станция, която да измерва органични замърсители и да бъде включена в Националната система за мониторинг на въздуха към МОСВ. Оттук-нататък всяко инвестиционно намерение за промишлено производство се внася за сведение на гражданите в Постоянната комисия по околна среда в ОС - Русе. За сериозните производства изисквам от РИОСВ да поставят самите те доброволно качествени станции за измерване чистотата на въздуха в зоната на предприятието. След разговори и няколко мои посещения в ТЕЦ - Русе, в момента там се изгражда сероочистка, за да се подобри качеството на газовете, изпускани в атмосферата при производство на топлоенергия.

Темата с въздуха трябва да бъде решена в рамките на мандата ми. Решена за мен означава да са преустановени замърсяванията от нарушителите, които са ни известни, както и хората да се успокоят и да повярват, че въздухът на Русе не е по-мръсен от въздуха във всеки един от големите градове на България. Това ще се постигне с измерването и показването на данните.

- Не мога да не ви питам и по партийни теми - вие сте член на БСП. Успокои ли се партията след прекия избор на лидер?

- Прекият избор показа нещо много важно. Хората са съпричастни, ангажирани, чувстват принадлежност към организацията и към това, което се случва в нея. Показателна беше и високата избирателна активност. Хилядите социалисти демонстрираха чувство на отговорност. БСП е жив организъм и успя да се справи с това доста добре. Мисля, че нещата вече са спокойни и се гледа напред към предстоящите избори. БСП определено е силно обновена.

- Вътрешното напрежение обаче продължава да го има, макар вече да не е така явно. Как ще се отрази то на представянето на БСП на парламентарните избори?

- Не мисля, че има напрежение. По-скоро в момента организацията се опитва да се пренастрои как да работи в условията на пандемията, както и обществото ни като цяло. Завършваме процеса по отчетно-изборната кампания. В Русе в понеделник избрахме председател на новия Областен съвет, единодушно, без спорове и напрежение. Надявам се така да е и в другите организации.

Оттук-нататък трябва да се готвим за предстоящите избори и да сме единни и силни. Смятам, че сме такива. В момента от първостепенно значение за всички е да бъдем съпричастни към усложняващата се обстановка с COVID-19. Да сме солидарни като общество. В тази ситуация ще бъде трудна предизборната кампания, но смятам, че БСП задава ясни послания, определя точно нуждите на хората и предлага реалистични решения. Нормално е в обществото да има различни мнения, а БСП е част от обществото и има много мнения. Не е нормално в пълна зала с членове на управляващата партия решенията да се вземат с 1080 на нула. Това трябва да буди безпокойство, а не различните мнения в БСП.

- Вие бяхте известно време и в парламента, наясно сте вече с игрите там. Правилно ли е поведението на БСП в момента - хем говори, че това Народно събрание е изчерпано, хем не го напуска изцяло, а само не се регистрира сутрин и се налага да се включват депутати от болниците, за да има кворум?

- Смятам, че този парламент е изчерпан политически, едва ли има някой, който да вярва в обратното. В този критичен период обаче се разглежда бюджетът на страната за следващата година. БСП не може да не участва в този дебат, защото е длъжна да защити интереса на избирателите си.

- Ще подкрепи ли БСП Румен Радев за нов президентски мандат?

- Това решение ще се вземе от ръководния орган на БСП, на който аз не съм член. Не виждам пречки да бъде подкрепен. Президентът Румен Радев остана верен на принципите, които заяви през 2016 г. При посещението му в Русе през тази година той беше приет радушно от много съграждани, не само от социалистите, защото хората се убедиха, че има куража да стои зад думите си. Радев върна авторитета на поста президент на републиката, който бе силно разклатен от поведението на неговия предшественик.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари