ГЕРБ: Липсва визия за работата по проекти на Община Русе

2
"Залага се предимно на проекти с  мерки, които няма да надградят инфраструктурата в града и да доведат до нови инвестиции“, заяви Бедрос Пехливанян
"Залага се предимно на проекти с мерки, които няма да надградят инфраструктурата в града и да доведат до нови инвестиции“, заяви Бедрос Пехливанян

За първата година от управлението през мандата на кмета Пенчо Милков са отчетени изключително тревожни тенденции. За това алармираха общинските съветници от ПП ГЕРБ броени дни преди предстоящата декемврийска сесия, цитирани от Русе Медиа

Най-сериозно впечатление прави липсата на визия за надграждане на работата по проекти. От изнесените данни става ясно, че общата стойност на приключилите през 2020 г. проекти е 52 млн. лева. Проекти, спечелени и реализирани в голяма степен от предишната администрация. В процес на реализация са проекти с внушителна стойност – над 150 млн. лева. И забележете, депозираните от настоящата администрация седем проекта, два от които в партньорство с други общини, са за скромните 4 млн. лева. Това е най-тревожното и жалко от целия отчет на кмета“, заяви председателят на групата общински съветници от ПП ГЕРБ Бедрос Пехливанян.

По думите му, редно е някой от администрацията да отговори защо на практика е била закрита цяла дирекция, а в последствие, видно от данните, не функционира и новосъздаденият отдел по международно сътрудничество и проекти. „Залага се предимно на проекти с  мерки, които няма да надградят инфраструктурата в града и да доведат до нови инвестиции“, коментира още Бедрос Пехливанян.

Общинските съветници от ПП ГЕРБ ще вземат отношение и по точката за Корекция на бюджета на Община Русе. Според тях за пореден път се омаловажават жизненоважни дейности, свързани с облагородяване на кварталите. „Защо се режат средства, предвидени за улично осветление? Защо лишаваме гражданите на седем улици и блокове от осветление, при положение, че би трябвало да се добавят средства за това. Вместо това бяха отклонени 1 800 000 лева от асфалтирането на улици и тротоари за големи квартали и ги пренасочихме към бул. „Потсдам“, който все още не е завършен."

Относно промените в Наредба 16, съветниците от ГЕРБ не са съгласни в това кризисно положение да се вдигат такси и да се въвеждат нови условия за таксиметровия превоз в града ни, както и да се увеличават цените на билетите за изявите на Общински Младежки дом и Общински детски център за култура и изкуство.

Колкото до Наредба 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци на територията на Община Русе, общински съветници не са получили отговор на редица поставени въпроси по време на комисиите. Не става ясно излезлите от употреба МПС-та на каква площадка ще бъдат премествани – дали тя е общинска или частна собственост и колко ще плащат собствениците им за престоя от 3 месеца на въпросната площадка, ако решат да си върнат обратно возилото. В докладната е записано, че от началото на 2019 г. до настоящия момент са констатирани общо 141 броя излезли от употреба моторни превозни средства, за които са изготвени досиета и са преминали през процедура на база на която могат да бъдат премахнати, но какво е предприето спрямо тях и дали изобщо нещо е предприето, не става ясно. "На практика с това предложение кметът заобикаля законово установените срокове", категорични са съветниците от ПП ГЕРБ.

Не на последно място, изразяваме и своето неудовлетворение от бездействието на администрацията при снегопочистването преди броени дни. С 10 см. сняг не можем да се справим, а ако падне по-голямо количество?" Съветниците апелират кметът да завиши контрола по снегопочистването и питат има ли глобени за несвършена работа.

Тези и други въпроси предстои да бъдат поставени на предстоящата в понеделник сесия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари