Русе иска да се побратими с Палма де Майорка

12
Целта е насърчаване на културните връзки, образованието, туризма и здравеопазването
Целта е насърчаване на културните връзки, образованието, туризма и здравеопазването

Целта е насърчаване на културните връзки, образованието, туризма и здравеопазването

Генералният ни консул във Валенсия Надя Кръстева посети Балеарските острови и се срещна с местните власти и българската общност в региона, която наброява 7500 души. Това съобщиха от дипломатическото ни представителство в страницата си във Фейсбук.

Надя Кръстева бе приета от кмета на град Палма Хайме Мартинес Ябрес. На срещата присътваха и заместник-кметът и главен съветник по туризма, иновациите, културата, спорта и общинската координация - Хосе Хавиер Бонет Диас, както и Светла Петкова – председател на Асоциацията на българите в Майорка „Св. св. Кирил и Методий“.

По време на разговора бяха обменени идеи за сътрудничество в различни области от взаимен интерес като развитието на икономическите, търговските и културните отношения между България и Балеарските острови, както и възможностите за сътрудничество в областта на туризма и иновациите”, споделиха от Генералното консулство.

Надя Кръстева припомни, че на територията на Балеарските острови живеят 7500 българи, които са обединени в пет родни асоциации, две от които осъществяват образователни дейности чрез българските неделни училища, а другите три са фолклорни групи. Тя изказа благодарност за подкрепата на местните власти за дейността и инициативите на българските асоциации и отправи молба за предоставяне на помещение в общинско учебно заведение, в което българското училище „Св. Иван Рилски“ да провежда своите занятия през съботните дни, каквато е практиката и в други испански градове. В момента се заплаща наем в размер на 1300 евро за ползване на помещения в частно испанско училище, допълниха от дипломатическата ни мисия във Валенсия.

В хода на разговора Надя Кръстева предостави и информация за предстоящия фолклорен събор „На мегдана на другата България“, който на 11 и 12 май тази година ще събере в град Палма над 70 български фолклорни групи от цял свят. Тя отправи покана към кмета на град Палма да присъства на събитието и помоли за оказване на съдействие за осигуряване на достъп до парка, разположен пред катедралата „Санта Мария" в Палма - място, на което ще се извие голямото българско хоро и с което ще бъде закрит фолклорният събор.

Надя Кръстева съобщи още, че през втората половина на годината - от 3 до 6 октомври, в Палма предстои да се проведе и друго събитие за популяризиране на българската култура и традиции - Третия международен фолклорен фестивал, организиран от асоциация “Балкан фолк-Майорка".

От своя страна Хайме Мартинес Ябрес благодари за предоставената информация и изрази готовност за оказване на съдействие за дейността на българските асоциации в град Палма и увери, че ще бъде направено необходимото за предоставяне на помещение за ползване от българското неделно училище „Св. Иван Рилски“, както и че ще съдейства за провеждането в парка пред катедралата на заключителната част на българския фолклорен събор.

Генералният консул също така представи инициативата за побратимяване на градовете Русе и Палма. Тя връчи писмо от кмета на град Русе Пенчо Милков до кмета на град Палма, съдържащо предложението за сприятеляване, което има за цел насърчаване на културните връзки, образованието, туризма и здравеопазването и ще допринесе за благосъстоянието на българските граждани.

В отговор Хайме Мартинес изрази задовоство от възможността за установяване на контакти между град Палма и град Русе и насърчаване на обмена на делегации и културни прояви между двата града.

Надя Кръстева бе приета и от кмета на град Калвия Хуан - Антонио Аменгуал Гуасп. На срещата присъстваха и Есперанса Катала Рибо, главен съветник за Службите на местната полиция, гражданската защита, младежта, гражданското участие, чуждестранните граждани и събитията, Исабел Бонет Саум, главен съветник за службите - Общи услуги, информационни технологии и иновации, комуникация, прозрачност, общинска координация и образование, Нестор Гарсия, управител на Общинския институт за образование и библиотеки, както и Светла Петкова – председател на асоциацията на българите в Майорка „Св. св. Кирил и Методий“.

По време на разговора бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в области в сферата на културата и образованието.

В областта живеят около 1200 български граждани, а филиалът на българското неделно училище „Св. Неофит Рилски“ в Калвия, в което се обучават 60 деца от три до 12-годишна възраст, ползва безплатно помещение в общинско училище.

Кметът на града и общинските съветници поеха ангажимент за тясно сътрудничество и укрепване на връзките с българската общност, както и за съдействие за осъществяване на идеята за откриване на българска асоциация в Калвия.

Бе постигната и договореност за отбелязването на Националния ни празник Трети март в зала, предоставена от Общината, което ще даде възможност за представяне на богатите български културни традиции.

Кметът на град Калвия отправи покана за включване на българските граждани в различните културни инициативи на Общината, чиято цел е да подкрепя мултикултурализма в региона, в който живеят много немски, английски, френски, украински и други граждани.

В рамките на посещението си генералният консул Надя Кръстева проведе среща с представители на всички български асоциации на Балеарските острови. На срещата присъстваха представители на ръководството на асоциациите, членове, хореографи на фолклорни групи и сънародници от българската общност на островите.

Сред присъстващите бяха членове на асоциацията на българите в Майорка „Св. св. Кирил и Методий“ и на българското училище към асоциация „Св. Иван Рилски”, Българския културен и духовен център „Света София на Балеарите“ и на Българското училище към асоциация „Васил Левски“, както и представители на фолклорните формации „България“ и „Българска роза“ и асоциация „Балкан Фолк Майорка“.

На срещата бяха обсъдени възможности за съвместни инициативи и дейности за представяне на българската култура, като се обърна специално внимание на предстоящия събор на български фолклорни групи от цял свят на „На мегдана на другата България“, чийто домакин тази година ще бъде град Палма”, споделиха още от Генералното ни консулство.

Българските граждани изказаха желание срещите с генералния консул да бъдат регулярни. Предвид големия брой български граждани на Балеарските острови бе обявено решението консулски дни в град Палма да се провеждат по възможност два или три пъти годишно.

След срещата се състоя тържествен концерт по случай петнадесетата годишнина от създаването на асоциацията на българите в Майорка „Св. св. Кирил и Методий“, на който генералният консул бе почетен гост.

Тържеството започна с филм, проследяващ учредяването на асоциацията и нейното развитие през годините, както и инициативите, осъществени по време на съществуването ѝ. В празничната програма взеха участие фолклорната група „Българска роза“ с художествен ръководител Цвятко Кръстев, народната певица Албена Неделчева и нейната дъщеря Никол Георгиева, фолклорна формация „Bulgarian dream dancers“, с художествен ръководител Росен Антонов. Българската художничка Евгения Михалска, която живее в Палма, представи свои картини, както и две свои стихосбирки.

В приветственото си слово председателят на асоциацията на българите на Майорка „Св. св. Кирил и Методий“ Светла Петкова изказа благодарността си към всички членове на организацията, които са подкрепяли дейността ѝ през годините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    5
    До Русенец,Ура,ура,ура...
    Как не се сетих.Да се сформира инициативен комитет.На следващите избори предлагам го за кмет.По добре мацол от колкото гербаджииски мазол.Гласувам за Мацо.Идват избори пак ,а може и предсрочни да има за местният парламент и кмет.Какъв е проблема? Да живее Каталуня. Hasta Simpre Victory ,Liberta....
  • 7
    4
    Русенец
    И аз подкрепям за БарЦелона - Мацола ще ни е посланик там :)
  • 12
    3
    Браво
    И сега като почнат едни командировки до там за ...абе за каквото дойде...
  • 16
    2
    Каталуня
    Пълни глупости.По добре с Барселона и лоби имаме там и верни хора.Даже ще предложим за кмет на Русе,Карлес Пучдемон.Ще победим София най сетне и ще си заживеем като "Офшорна и безмитна територия за търговия и бизнес" зле ли ще ни е? Ще въведем русенски лев 1 RL = 3 USD или 2.95 € .Ще станем нещо като Абу Даби,Дубай,Тайван или поне Макао.
  • 9
    1
    Happy 😁
    А защо Русе под "вещото" управление на Пънчо да не се побратими с Бенгази като един от големите градове в родната му страна Либия?! Родината е нещо много важно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари