Пътуваща изложба с творби на Илия Бешков гостува в Русе

0
Изложбата включва 96 произведения на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX век
Изложбата включва 96 произведения на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX век Видео: БНТ

Пътуващата изложба „Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му“ гостува в Русе.

Експозицията е подредена в една от залите на Художествената галерия на „Борисова” 39. Тя е част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Изложбата включва 96 произведения на значими и обичани български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. Творбите са от фонда на плевенската художествена галерияИлия Бешков“.

Мария Тодорова – уредник в Художествена галерия – Русе: Изложбата е много разнообразна както по отношение на тематиката, така и на изразните средства и техниките. И илюстрира по някакъв начин развитието на илюстрацията като цяло. Можем да видим прекрасни илюстрации към Андерсен, има много илюстрации от българския фолклор, към Хитър Петър на Илия Бешков, Никола Хаджитанев – „Български народни песни“.

Русе е втората спирка на пътуващата изложба. В дунавския град тя ще може да бъде разгледана до 12 март, след което ще бъде представена във Враца, Севлиево и Велико Търново.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари