Партиите похарчили огромни суми за медийно отразяване на най-скучната кампания

0
За 20 дни партиите и коалициите са похарчили рекордно много средства за медийно отразяване – 3 518 725 лв. без ДДС
За 20 дни партиите и коалициите са похарчили рекордно много средства за медийно отразяване – 3 518 725 лв. без ДДС Снимка: БГНЕС / архив

За 20 дни партиите и коалициите са похарчили рекордно много средства за медийно отразяване – 3 518 725 лв. без ДДС

 Това е общата стойност на сключените към 24 март договори между политическите субекти и медиите, обект на мониторинга на Института за развитие на публичната среда.

Данните са от официалните страници на 40 национални и регионални медии - 10 телевизии, 3 радиостанции, 13 вестника и 14 информационни сайта и агенции, пише Сега. 

Сумата, отделена от участниците в тази кампания за медийно отразяване в първите 20 дни, е значително по-голяма от наблюдаваните кампании за предходни парламентарни избори. Така например за същия период през 2017 г. участниците са разходвали 2 429 846 лв (без ДДС).

Марешки дал най-много пари

Коалицията между Воля и НФСБ продължава да е първенец по похарчени средства като сумата, която са отделили за медии, вече е 1 115 148 лв. Формацията продължава да насочва своите средства основно към големите телевизии – Нова тв, бТВ и БНТ. Тази коалиция поставя своеобразен рекорд. Дори и разточителните медийни кампании на Николай Бареков през 2014-та година вече отстъпват пред разходите, направени от морската коалиция. Още повече, че до изборите остават още 10 дни, в които средствата за медии ще се увеличават

На сегашните избори втора по разходи за медийна кампания се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 503 392 лв. От началото на кампанията тя е ориентирана към онлайн и печатни медии, но в този период вече има и средства за телевизиите. Трета по разходи е ВМРО с 492 001 лв., като основната им част е насочена за телевизионно излъчване. На четвърто място е формацията на Цветан Цветанов – "Републиканци за България", която е похарчила 409 996 лв.

От подписаните договори изглежда, че коалицията с втора по численост парламентарна група – БСП за България, провежда по-скромна медийна кампания. До вчера формацията е вложила едва 202 660 лв. От левицата залагат на БНТ и партийната си телевизия БСТВ.

Кои медии привличат най-много средства?

Най-много средства към 24-и март са привлекли трите водещи телевизии в страната – Нова ТВ – 677 116 лв., БТВ – 609 853 лв. и БНТ – 467 443 лв. С БНТ договори са сключили значително по-голям брой формации, обяснение за което може да се дължи и на сравнително по-ниските цени за отразяване на телевизията, които се определени с постановление на Министерски съвет. Така БНТ има договори с 13 формации, докато бТВ и Нова ТВ – с по 4.

Телевизия Евроком се нарежда на четвърто място по привлечени средства – 437 611 лв. Продължава и практиката тази медия да сключва и безвъзмездни договори с участниците в кампанията. Към 24-и март има 9 такива споразумения със следните участници в кампанията: коалиция "Ние, Гражданите", БСП, "Възраждане", АБВ,"Демократична България", коалиция "Движение ЗАЕДНО за промяна", партия "Движение на непартийните кандидати", партия "Правото" и партия "Общество за нова България". Какви са услугите, за които се сключват тези безвъзмездни договори, и каква е тяхната стойност, не може да стане ясно от публикуваната информация.

Безвъзмезден договор за отразяване с политическа партия Атака пък е сключила партийната им телевизия "Алфа". Това е и единственият договор на телевизията към 24-и март.

Останалите партийни телевизии са сключили възмездни договори с политическите формации, с които са свързани – това са БСТВ и БСП за България, Скат и Воля-НФСБ, 7/8ТВ и "Има такъв народ".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари