Паметник на политическия елит в България

2
WC изкуството има дълбоки исторически корени
WC изкуството има дълбоки исторически корени Видео: Bulgaria ON AIR

Тоалетна чиния като паметник на българския политически елит

Произведението на модерното изкуство се появи в разгара на протестите и предизвика полюсни реакции в социалните мрежи, предаде Bulgaria ON AIR.

Годината е 2009. Чешкият скулптор Давид Черни създава инсталация, в която България е представена като тоалетна. Българското правителство реагира и тоалетната е покрита с черен плат.

10 години по- късно страната ни явно предизвиква същата аналогия. Защото върху постамент в столична градинка се появява тоалетна чиния с надпис "В памет на българския политически елит".Идеята е на визуалния артист Виктор Влаеску.

"Всеки по различен начин разбира и разшифрова посланието, моята функция като артист е да извадя нещо от контекста и да го поставя в нов контекст и оттам нататък всеки да разбира и да интерпретира", сподели той.

Оказва се, че мястото е с история. Но дори старите лозенчани не помнят кога постаментът е поставен в градинката. Знае се само, че преди 30 години там е стоял бюстът на деец от социализма.

Разрешение за новата инсталация не е търсено. И не е давано. Въпреки че тоалетната чиния е поставена сравнително скоро не липсват и посегателства.

Харесвано или не, WC изкуството има дълбоки исторически корени. Още преди век Марсел Дюшан представя обърнат писоар като фонтан, с което скандализира артистична Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари