Надежда Нейнски: Трябва да се води политически, а не битов разговор за България

1
Много се надявам - може би на чудо, че това нещо е възможно, заяви Нейнски
Много се надявам - може би на чудо, че това нещо е възможно, заяви Нейнски Снимка: БГНЕС

Много се надявам - може би на чудо, че това нещо е възможно, заяви Нейнски

Еврозоната е уникалният шанс на България и ако ние не успеем да се справим с това предизвикателство, съпътствано в момента и от тези политически промени, много възможно е този прозорец, който се отваря за България, да се отложи още, предвид и всички международни събития. Това каза Надежда Нейнски, дипломатът и бивш външен министър, цитирана от Агенция Фокус.

До този момент всички участващи в дискусията за бъдещето твърдят, че няма разлика в подкрепата им за приоритетите, но никой не казва как точно ще ги постигнат, отбеляза Нейнски.

"Защото за да можеш да извършиш реформа, която е в основата на осъществяването на приоритетите, особено за еврозоната, но също така и за Шенген, се взимат политически решения, но те стъпват върху изпълнени критерии. За да се изпълнят критериите и да се извършат реформите са необходими мнозинства. Т.е. трябва да се съблюдават някакви европейски правила, да се води политически, а не битов разговор за това какво да се случи в България.

И смятам, че това, което се случи, ще бъде много ясен урок за това, че не трябва да се принизява дебатът на такова битово ниво и че трябва да има изработени съгласия по конкретни политики, ако вървим към предсрочни избори, разбира се, но засега такива са първоначалните нагласи от всичко това, което се случи, включително и в днешния ден", отбеляза Нейнски.

Тя обърна внимание, че трябва да се мисли по време на самата предизборна кампания, защото така или иначе най-вероятно същите политически сили отново ще седнат на масата на преговорите непосредствено след изборите.

"Според мен основното нещо, което в момента трябва да се наложи като стил на предизборната кампания – пак правя тази уговорка, ако се върви към избори, но така или иначе в един момент ще има избори, дори да бъдат редовни – това е да се започне политически дебат по приоритетите и по политиките за България, а не да бъде махленска свада и битов разговор, който отвращава и отблъсква избирателите.

Политическите сили и лидерите трябва да се фокусират как да разширят влиянието, независимо коя политическа сила, и да привлекат от онази периферия, която в момента е демотивирана да гласува поради всеприетата разпространявана бих казала хибридка за това, че "всички са еднакви маскари“. Но ако ние влезем в тази схема на битовизми, на размяна на обиди, защото вижте – елементарното приличие е изчезнало от политиката. Казвам го дори с болка. Уважението между политиците.

Вие може да имате различни виждания, може да имате различна биография, но в крайна сметка хората гледат какво се случва в политиката и си казват: "След като те могат да си позволят да се държат по подобен начин, какво да очакват от нас?!“. И това развращава обществото. И в този смисъл политиците трябва да зададат коренно различен разговор. И много се надявам – може би на чудо, но все пак продължавам да се надявам, че това нещо е възможно дори и у нас", коментира още Надежда Нейнски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    чичомиткобрат
    🤣🤣🤣🤮🤮🤮 🇧🇬♥️🇷🇺♥️🇵🇸
  • 4
    1
    робин худ
    Твойта майка и боклук безроден от коя дупка изпълзя изрод мръсен безроден мястото ти е в затвора жалко че нямаме държава на място
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари