От утре влизат в сила е-рецептите, които са по Здравна каса

0
"Бялата рецепта" ще може да се издава и в двата варианта
"Бялата рецепта" ще може да се издава и в двата варианта Снимка: iStock

"Бялата рецепта" ще може да се издава и в двата варианта

От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, които се заплащат напълно или частично от Здравната каса, ще се извършва само с електронни рецепти. Това информират от здравното министерство. НЗОК е информирала за това своите договорни партньори, изпълнители на извънболнична медицинска помощ и аптеки.

Лекарствата, които ще се изписват с т.нар. бяла рецепта и се заплащат пряко от пациента, ще могат да се издават и изпълняват и на хартиена, и на електронна рецепта, съобщиха още от Министерството. По този начин ще се обезпечат възможностите за предписване на лекарствени продукти от съответните медицински  специалисти, независимо дали същите притежават внедрен специализиран медицински софтуер.

Рецептурните книжки и протоколите за предписване на скъпоструващи лекарства следва да преминат напълно в електронен вариант от 1 юли. Допуснатото забавяне в електронната трансформация на тези два документа се дължи на прехвърлянето на проекта през миналата година от бившето ръководство на МЗ към фирмата изпълнител „Информационно обслужване“ АД и забавяне в техните действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари