Хаос с е-рецептите: Аптеки връщат пациенти за изписване на по-скъпи лекарства

1
Масово личните лекари получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта
Масово личните лекари получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта

Масово личните лекари получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта

Още в първия ден след въвеждането на електронната рецепта се появиха и проблемите за лекарите. Масово личните лекари получават сигнали, че фармацевти връщат пациентите и не изпълняват предписаната рецепта.

"Вземат се решения, независимо от становището на Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Ние предупредихме, че трябва да има възможност да остане и хартиената рецепта в някои от състоянията, за да не се случва това, което е в момента в кабинетите ни. Не се виждат рецепти, имена, масово се връщат пациенти обратно в кабинета", коментира общопрактикуващият лекар, член на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

По думите на д-р Николова рязко изчезват и медикаменти от аптечната мрежа, за които няма обяснение.

"Антибиотик, който съм изписала като най-евтин от дадената група, се връща с искане за замяна с далеч по-скъп. Неща, които за нас са необясними защо се случват на пациентите. Ние разбираме какво е искането, лекарите да се съгласят, някой друг да води терапията вместо тях. В един момент някой иска да ме принуди рестриктивно да дам възможност някой друг да води моята терапия", смята общопрактикуващият лекар.

Тя коментира искането за генерично заместване, като уточни, че за два дни в Информационно обслужване са постъпили 26 000 електронни рецепти, от които само за 12 000 има обратна връзка.

"За останалите няма информация. Не са издадени ли? Това е страшно. Във всеки един медикамент има много други, които го правят лекарство. Отговорността за терапията е моя, отдолу стои моят подпис. В един момент това се измества с това какво имам в чекмеджето. Голям проблем има с гранулите на децата, защото формата е гранулирана - не се вижда колко, как. Има медикаменти по 100 броя в опаковка, а на вас ви трябват 10, какво правите с останалото?", даде пример д-р Николова.

Общопрактикуващият лекар напомни, че идва грипният период и постави въпроса какво ще се случи, ако всеки пациент се връща, защото трябва да се смени лекарството му.

"Предлагам хората, които са вносители на предложението, да дойдат и да работят в кабинета. Ние нямаме против, нека нещата да вървят електронно, но нека бъдат електронни. Това ли е електронизацията? Ние казваме: "Дайте ни възможност да изберем". Проблемът е, че се затруднява лекарският процес", настоя лекарят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари