Осъдиха дясната ръка на Милошевич за шпионаж в полза на САЩ

0
Момчило Перишич получи 3 години затвор за предаване на информация със строго секретен характер на чужда държава
Момчило Перишич получи 3 години затвор за предаване на информация със строго секретен характер на чужда държава Снимка: DPA

На три години затвор е бил осъден бившият началник на Генералния щаб (ГЩ) на въоръжените сили на Югославия Момчило Перишич заради шпионаж в полза на САЩ, предаде белградското радио Б92, цитирано от Novini.bg.

Магистратите в сръбската столица са признали бившия високопоставен за виновен в предаване на информация със строго секретен характер на чужда държава. Освен Перишич ефективни присъди са получили още двама души, които са били помагачи на бившия военен. Милорад Секулич и Владан Влайкович са получили по година и половина затвор.

Перишич е бил арестуван в ресторант край Белград през 2002 г. Заедно с него е бил задържан и служителят на американското посолство в Сърбия Джон Нейбър. Гражданинът на САЩ е бил освободен, защото е имал дипломатически имунитет.

Първоначално делото е било разглеждано от военен съд, по-късно обаче тази институция е била ликвидирана. Съдебният процес е бил подновен две гостени след ареста на Перишич. През 2005 г. той е застанал пред Международния трибунал за бивша Югославия (МТБЮ) в Хага. Магистратите в административната столица на Нидерландия осем години по-късно оправдали Перишич и той се върнал в родината си.

С пристигането на Перишич в Сърбия властите са възобновили процеса, завършил днес на първа инстанция.

Роденият през 1944 г. в Сърбия Перишич е бил на шеф на ГЩ на Съюзна република Югославия (сегашните държави, Сърбия, Черна гора и Косово) от 1993 до 1998 г. Известен е като дясната ръка на Милошевич. Той е бил обвинен в даване на заповеди за извършаване на военни престъпления по време на въоръжените конфликти в Хърватия и Босна и Херцеговина в началото на 90-те години на миналия век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари