Опасни горещини в почти цяла България

0
В Русе се очаква температурите да достигнат 35 градуса
В Русе се очаква температурите да достигнат 35 градуса

Жълт код за опасно високи температури е обявен за днес в 21 области в страната. Очакванията са температурите да надхвърлят 35 градуса.

Пригответе се за голяма доза слънце в цялата страна. Следобед ще става горещо и картата на България е осеяна с предупреждения за високи температури.

Очаква се температурите да стигнат до 37 градуса в Сандански, 36 – в Пловдив и Видин, Русе и Плевен - 35 градуса, до 34 във Велико Търново, до 33 – в София, 31-32 градуса във Варна и Бургас.

Над планините ще бъде предимно слънчево, ще се развива и купеста облачност, но валежите са малко вероятни. Вятърът ще е слаб до умерен. Максимална температура на височина 1200 м към 19 градуса.

Много слънце ще има и на морето. Ще се усеща слаб до умерен южен вятър. Максимални стойности на въздуха ще са 29-32 градуса, водата 25-27 градуса, вълнението ще е 1-2 бала.

прогноза

НИМХ

Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца.

В понеделник южният вятър ще се смени със запад-северозападен, ще се усили и с него от северозапад ще започне понижение на температурите. Въздушната маса ще се лабилизира и около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Преди обяд ще е слънчево, дневните температури в Южна България ще са все още високи – до 35°-36°, докато в Северна ще са около 30°. Привечер вятърът ще отслабне.

И във вторник след обяд на места ще превали и прегърми, в отделни планински райони и в Североизточна България – и по-интензивно. Температурите още малко ще се понижат. В сряда, под влияние на приближаващ студен атмосферен фронт, на места в Западна България и Родопската област, ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Очакват се и градушки. Температурите ще са в широк интеревал - от 24°-26° в северозападните райони до около 32°-34° в Югоизточна България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари