Огнище на Ку-треска в България

0
Доказани са 14 случая на болестта
Доказани са 14 случая на болестта

В България има огнище на Ку-треска.

"Сравнително голямо огнище, с повече от 20 положителни случая в област Габрово", съобщи проф. Тодор Кантарджиев на сутрешния брифинг на НОЩ.

Засегнати са селата Крамолин, Ловни Дол и село Съботковци. Чрез PCR-тестове са доказани 14 случая вчера. Става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. "Не само коронавирусът предизвиква висока температура", обясни Кантарджиев по повод на това, че за заболелите първо е смятано, че са заразени с ковид-19.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. у-треската се причинява от Coxiella burnetii. 

Основен начин за заразяване при човека е въздушно-праховият - чрез инхалиране на аерозоли от заразени животни или прахови частици. Заразяване може да настъпи и по фекално-орален механизъм - чрез консумиране на недобре термично обработено месо от заразени животни. Възможно е и заразяване при ухапване от заразен кърлеж - трансмисивен механизъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари