Очакват ни големи трагедии през 2017

6
Апокалиптична прогноза ни очаква за настъпващата 2017 година
Апокалиптична прогноза ни очаква за настъпващата 2017 година

Апокалиптична прогноза ни очаква за настъпващата 2017 година, след като ритуалното втечняване на кръвта на Свети Дженаро в италианския град Неапол не се осъществи миналия петък, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.

На 16 декември, стъкленицата, в която се съхранява кръвта на покровителя на Неапол, беше извадена от реликвария на градската катедрала, но при разклащане си остана съсирена, което е лоша прокоба.

Кръвта на светеца се съхранява в малки стъкленици и се втечнява три пъти годишно, когато кардиналът на Неапол ги разклаща: на 19 септември, когато е патронният празник на светеца, в първата събота на май и на 16 декември - годишнината от изригването на вулкана Везувий през 1631 г., когато Неапол е пощаден. Ритуалът с кръвта на Свети Дженаро се изпълнява от XVII в.

В годините, в които кръвта не се е втечнявала, са ставали големи трагедии. Така се получи през септември 1939 и 1940, когато започна Втората световна война и ангажирането на Италия в нея. През септември 1943 стъкленицата остава съсирена и Италия е окупирана от нацистите. През 1973 година отново не става чудото и Неапол е ударен от ужасна вълна от холера. През септември 1980 несъстоялото се втечняване води след себе си до земетресение от магнитуд 7.9 в Ирпиния, довело до смъртта на 2483 души и 250 хиляди, останали без покрив.

Според легендата, кръвта на Свети Дженаро била събрана от жена, на име Еузебия след неговата кончина. Едно от чудесата на светеца е спирането на лавата на Везувий на 16 декември точно пред подстъпите на Неапол.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари