Новият Golf зарежда само в контакта

0

Електрическият вариант на хечбека изминава до 190 километра на ток

В стремежа си да ограничи потреблението на горива и да намали количеството на изхвърлените вредни емисии в атмосферата, автомобилният гигант Volkswagen разработи модификация на своя бестселър Golf с електрически двигател. Новият e-Golf се зарежда само в контакта и не замърсява околната среда с отделени газове. При определен режим на шофиране, моделът може да измине до 190 км само на ток.

На външен вид новият Volkswagen e-Golf трудно се различава от стандартния Golf 7. Хечбекът има същия строг дизайн и разпознаваем силует с дебели задни колони на покрива. Все пак някои детайли позволяват на е-Golf да се открои сред братята си.

Фирмената радиаторна решетка е допълнена от синя линия. Продълговатите фарове сега са напълно светодиодни. В предната броня светят C-образните LED светлини. Аеродинамиката е подобрена чрез нови спойлери отпред и отзад, има дифузьор, а дъното е с равна повърхност. Така коефициентът на челно съпротивление е намален до 0,28. Специалните гуми с размер 205/55 R16 имат нисък коефициент на съпротивление при търкаляне, а новите по-плътни джанти също подобряват аеродинамиката. Теглото се е увеличило заради батериите и е 1510 кг.

Оформлението на интериора, както и разположението на бутоните не е променено. В салона има нови материали, като например специален плат със сини шевове, осветен от меки сини LED светлини. Воланът с три спици е облицован с кожа и е с плоско дъно. Вместо оборотомер е поставен индикатор за мощността на двигателя с датчик за заряда на батерията вътре в него. Екранът на бордовия компютър е цветен. Централният панел е обърнат леко към водача. Най-отгоре е поставен 8-инчовият сензорен екран на мултимедийната система и навигацията.

Освен стандартните функции на него може да се показва схемата на работа на електрозадвижването и разпределението на енергията. Предните седалки в e-Golf са сравнително еластични и се регулират в големи интервали. Тъй като акумулаторните батерии се намират в двойното дъно под седалките на втория ред, те не са намалили пространството в салона. Размерът на багажника също не е пострадал и е 380 л в нормално състояние и 1270 л със скръстени задни седалки. Отделението под пода не може да се използва. Тъй като е флагман в линията, оборудването на електрическия e-Golf е много богато.

Компактният електрическия мотор развива мощност 115 к.с. и е в състояние да се развърта до 12000 об/мин. Стартирането на мотора се придружава от необичайна тишина, тъй като той работи много тихо. Максималният въртящ момент в e-Golf е не само много голям – 270 Нм, но е на разположение още с потеглянето, благодарение на което автомобилът има отлична тяга във всеки един момент. Освен това, не е необходимо да има автоматична скоростна кутия с много предавки, а тук тя е само една. Ускорението от място до 60 км/ч отнема само 4,2 секунди, до 80 км/ч – 6,9 секунди, а до 100 км/ч - 10,4 секунди. Максималната скорост е ограничена до 140 км/ч. С напълно заредена батерия могат да бъдат изминати от 130 до 190 км.

Освен стандартния режим на двигателя са предвидени и още два, предназначени за увеличаване на пробега. В режим ECO мощността е ограничена на около 95 к.с., максималната скорост е 115 км/ч, а ускорение от 0 до 100 км/ч отнема 13,1 секунди. В режим ECO+ са налични само 75 к.с. и 175 Нм, максималната скорост е 90 км/ч, а климатикът автоматично се изключва. В този режим автомобилът е в състояние да измине 190 км. Зареждането на батерията от 220-волтова мрежа става за 13 часа, а с помощта на опционален адаптер – за 8 часа. Предлага се и адаптер, с който 80% от батерията се зарежда само за 30 минути.

Управлението на е-Golf не се е променило много в сравнение със стандартния хечбек, но определено електрическият модел е по-стабилен в завоите, заради по-ниския център на тежестта. Той се контролира лесно, а неговият точен волан осигурява прецизност при управление и гарантира пряка обратна връзка. Технологията XDS имитира диференциал с повишено триене и се бори с недозавиването, благодарение на което e-Golf е наистина чудесен за управление. Возенето е по-комфортно, отколкото при моделите с бензинов или дизелов двигател, заради различните гуми, които абсорбират гладко повечето неравности на пътя.

Автомобилът е оборудван със система за регенерация на енергията с четири режима. В зависимост от нейната интензивност се променя и дейността на спирачките, тъй като първоначалното спиране става с помощта на мотора и едва след това, ако е необходимо, се присъединят спирачните накладки и дискове.

Новият Volkswagen e-Golf е един истински електромобил, подходящ за ежедневна употреба. В много отношения той остава обичаен Golf и не прави компромис с комфорта и практичността. У нас той вече е в продажба на цена 71 815 лева, което е доста повече от най-добре оборудваните модели с бензинов или дизелов двигател.

Volkswagen e-Golf

Синхронен електрически двигател

1-степенна автоматична трансмисия

115 к.с. макс. мощност при 3000-12000 об/мин

270 Нм въртящ момент при 0-3000 об/мин

10,4 секунди ускорение от 0-100 км/ч

140 км/ч максимална скорост

12,7 кВт/ч на 100 км комбиниран разход на енергия

190 км максимален пробег със заредена батерия

0 г/км емисии на СО2

71 815 лева цена на модела

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари