Продадоха на търг 30-годишна Skoda Favorit, изминала само 34 километра

1

Автомобилът е все още с найлона на седалките

Skoda нямаше да е там, където е днес, ако не беше пуснала Favorit по времето, когато Чехия беше част от Източния блок, пише Automedia.bg. Първият автомобил с предно задвижване и предно разположен двигател, проектиран от Bertone, беше един от решаващите фактори за интереса на Volkswagen Group към чешката марка, който завърши с нейното придобиване.

След различни неуспешни проекти за сътрудничество с ГДР, чехословашкото правителство решава разработката на модела да стартира през 1982 г., като тя трябва да завърши през 1985 г. След това, в рамките на 5 години, автомобилът трябва да бъде пуснат в серийно производство.

Сроковете не само са спазени, но дори и изпреварени и Skoda Favorit е представена на инженерния панаир в Бърно през юли 1987 г. Моделът получава някои сериозни подобрения през втората половина на жизнения си цикъл, след като чешката компания вече е купена от VW Group през 1991 г. Производството на Favorit и на комби-версията Forman приключва през 1994 г., за да отстъпи място на Felicia, която по-късно е заменена от Fabia.

Този Favorit от 1993 г. е истинска „капсула на времето“, като е изминал само 34 км, откакто е закупен от първия си собственик. Това става в Атина (Гърция) преди 30 години, а колата се придвижва на собствен ход от шоурума до дома на първия си притежател. Той се оказва жена, която решава, че „шофирането не е за нея“ и повече не кара колата, която прекарва три десетилетия на едно място.

През есента на 2022 г. автомобилът е изложен на търг, който е спечелен от автомобилния пилот Иржи Миначек Джуниуър. Той плаща 24 000 евро за хечбека, което е доста сериозна сума. За нея може да се купи отлично оборудвана Fabia, но със сигурност няма да се намери чисто нов Favorit.

Новият собственик е закарал колата от Франкфурт и не смята да я кара много. Хечбекът е в оригинално състояние, като има някои драскотини, но найлоните на седалките дори не са свалени. Колата е в ниво на оборудване XL с имитация на дървена облицовка и красиви графики отстрани.

По отношение на оборудването този Favorit дори няма оборотомер, а само голям часовник. Тъй като това е по-късен екземпляр ог модел, който се възползва от ноу-хауто на Volksqagen, 1,3-литровият двигател с мощните 54 к.с. r;d електроника на Bosch вместо карбуратор. След смяна на масло, филтър и акумулатор, той все пак трябва да достигне обявената максимална скорост от 137 км/ч.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Да
    Грозна почти колкото Golf. А бе ... VAG-ина!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари