Нови правила за назначения в МВР

1
Правилата за назначения се променят през месец
Правилата за назначения се променят през месец

Правилата за назначения на едни от най-важните длъжности в МВР - разследващите полицаи - се променят през месец.

Това става ясно от две промени в наредба, пише вестник Сега.

Първо, в началото на януари в наредба се записва, че комисиите по назначения на разследващи полицаи се оглавяват от служител в дирекция "Човешки ресурси". Това е аргументирано с твърденията, че въпросната дирекция отговаря за "подбора и кариерното развитие на служителите". Целта на промените е изпитите да се провеждат на централно ниво, както и да се постигне "превенция на евентуални корупционни практики при провеждането на конкурси за назначаване на държавна служба в МВР на разследващи полицаи". 

Новите правила са влезли в сила на 5 януари. Само няколко седмици по-късно - на 14 февруари - на сайта се появяват нови промени, напълно противоположни на предишните. Според тях председател на комисиите трябва да бъде служител от структурата, където ще работят новоназначените, освен това в нея трябва да влезе и началникът на съответния отдел "Разследване". Служителите от "Човешки ресурси", които само преди месец са били най-важни, вече ще могат да се включват в комисии след преценка на този, който иска назначения, т.е. например главна дирекция като ГДБОП или областна полиция.

От мотивите към двете наредби не става ясно каква е причината за нормативния пинг-понг. Във втората обаче се посочва, че не дирекция "Човешки ресурси", а началниците на разследващите звена трябва да преценяват кой да се назначава, тъй като най-добре знаят какво е положението в района им. 

Конкурси са проведени след първата промяна в правилата, а втората ще завари висящи процедури. Така само в рамките на месец едни служители ще се назначават по нов ред, а други - по още по-нов. 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари