„Новая газета“: Българите се отказват от ГЕРБ

3
София за първи път от много години видя масови антиправителствени протести, налице са всички признаци на дълбока политическа криза
София за първи път от много години видя масови антиправителствени протести, налице са всички признаци на дълбока политическа криза Снимка: БГНЕС

София за първи път от много години видя масови антиправителствени протести, налице са всички признаци на дълбока политическа криза

Това пише кореспондентът на руската „Новая газета“ за Балканите Генади Габриелян в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Всичко започна в четвъртък вечерта. Участниците в стихиен многохиляден митинг в центъра на българската столица поискаха оставката на премиера, лидер на управляващата партия ГЕРБ, Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. По време на масова демонстрация пред сградата на Министерския съвет, която продължи до полунощ, „възникна напрежение между протестиращите и полицията“, както го формулира БНР. Трима полицаи бяха ранени, около 20 души бяха арестувани. Паралелен протест в подкрепа на властите беше организиран от самата партия ГЕРБ. Не без проблеми полицията успя да отдели два масива от решителни хора – всичко се ограничи до незначителни стълкновения.

Формално протестите бяха организирани от гражданската инициатива „Справедливост за всички“, но техните редици обединяваха широк спектър от обществено-политически настроения - от либерали до консерватори от БСП, наследница на комунистите. Демонстрациите продължиха до неделя вечерта: със скандирания „Оставка“ и „Мафия“, протестиращите срещу правителството и главния прокурор на четвъртата поредна вечер окупираха площада в близост до сградата на Министерския съвет в София. Според Министерството на вътрешните работи няма особени нарушения на обществения ред.

Протестът се превърна в общонационален след като, както съобщава БНР в понеделник сутринта, „демонстрации на граждани, недоволни от управлението на страната, се проведоха в големите градове - Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Благоевград, Стара Загора, Плевен, Габрово и Кюстендил. Протестиращите настояваха за промяна на модела на управление, изисквайки по-добро бъдеще за децата си“.

Ситуацията бе провокирана от задържането на двама от най-близките служители на българския президент Румен Радев в сряда - съветника по сигурността Илия Милушев, за който се твърди, че има секретни материали в телефона и офиса си, и Пламен Узунов, секретар на президента по правни въпроси и борба с корупцията, „за длъжностно престъпление и търговия с влияние“. Около 30 въоръжени служители на Специализираната прокуратура претърсиха офисите на заподозрените в президентската администрация и ги отведоха с тях.

В отговор президентът Румен Радев поиска „изхвърляне на мафията“ от изпълнителната власт и прокуратурата.

„Българската мафия постигна невъзможното - обедини честните хора срещу себе си“, каза Радев.

Конфликтът между президента и премиера продължава от дълго време. Още през февруари Румен Радев отправи безпрецедентна критика към правителството, заявявайки, че го лишава от „доверието си“. Липсата на воля за реформи и борба с корупцията, систематичното отслабване на закона и морала доведе до парализа на социалните институции. Сегашното правителство води към краха на държавата и ни лишава от бъдеще като нация. На всичко това трябва да бъде сложен край, каза Румен Радев. „Днес разделението не минава между леви и десни, столицата и провинцията, а между порочната власт и милиони достойни хора. В борбата за защита на нашите права, аз съм с вас“. Вярно, няколко дни по-рано Главната прокуратура в България пусна информация за „висока степен на вероятност“, че Румен Радев е замесен в корупция. Ставаше дума за „облагодетелстване с използване на служебното положение“ на бъдещата съпруга на Радев, докато е командир на ВВС, както и за измами с недвижими имоти.

Оттогава насам словесната престрелка между ръководителите не е спирала. От самото начало Радев критикува остро правителствената програма за борба с коронавируса. През юни Борисов заяви, че българският президент го е поставил под наблюдение: в социалните мрежи се появиха снимки, на които премиерът спи в правителствената резиденция „Секвоя“; наблизо, на нощното шкафче, лежи пистолет, а в отвореното чекмедже има пачки с банкноти от 500 евро и златни кюлчета. Тогава Борисов заяви, че срещу него се събират компромати, за да се осуети реализацията на редица „гостратегически проекти, които готви правителството“ – и по-конкретно, влизането на България в еврозоната, а снимките били направени лично от Радев, който живее в държавна вила в района, чрез дрон.

Президентът, бивш военен пилот, отговори, че е в състояние да контролира както самолети, така и дронове, но няма нищо общо със снимките.

В резултат на протестите шефът на Националната служба за сигурност Красимир Станчев подаде оставка - дейностите на неговата служба попаднаха във фокуса на медиите, след като се оказа, че НСО охранява резиденцията на Черно море на почетния председател на партията Движение за права и свободи - влиятелния политик в сянка Ахмед Доган. ДПС представлява интересите на турската част от населението на България, а самият Доган е близък до премиера Борисов. Фактът, че Доган всъщност незаконно приватизира част от бреговата ивица, предизвика бурна реакция от местните жители: те се спуснаха в тълпи до помпозната лятна вила на одиозния политик, водени от кмета на Бургас и сложиха край на превземането на плажа.

На фона на продължаващите протести в цялата страна двете високи воюващи страни апелираха към българската нация със символични изявления. Може да има само един изход, аргументира се президентът Радев, оставката на правителството и главния прокурор: „Опитите да се запази властта и завоеванията на олигарсите чрез противопоставянето на хора по партийна, етническа или друга принадлежност са недопустими и обречени на провал. Формира се национален анти-мафиотски консенсус. Той обединява милиони достойни български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на правителството“.

Бойко Борисов направи видео съобщение, в което заяви, че няма да подаде оставка. „Нищо не ме държи във властта, освен отговорността“, каза той, като предупреди, че българите „ги чакат изключително трудни месеци и години“. Главният прокурор Гешев заяви, че президентът нарушава „независимостта на съдебната система и оказва груб натиск върху Прокуратурата на България.

Основната причина за последните протести е неспособността на властите да изведат страната от икономическата криза. България е в последните редове на еврорейтинга по доходи на глава от населението, а общите тенденции за нейното развитие, като цяло положителни, са твърде бавни, за да задоволят нуждите на населението.

Известен политолог от Великотърновски университет. Св. Кирил и Методий Тодор Галунов вижда основния проблем в липсата на политическа алтернатива в страната:

ГЕРБ са толкова дълго на власт, защото основният им конкурент – БСП, „е достатъчно силна, за да победи другите сили, но не ѝ стигат сили, за да победи ГЕРБ сама“.

Непосредствените перспективи за настоящата конфронтация между клоновете на властта остават неясни. Както знаете, президентът Радев беше избран на поста си именно с подкрепата на БСП. Нейният лидер Корнелия Нинова призова гражданите да участват в протестна акция тази сряда, когато БСП ще внесе в парламента вот на недоверие към правителството - това е петият такъв демарш, първият завърши без резултат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари