"Нощта на библиотеката" поднесе забавления на стотици русенци

0

Изложби, арт ателиета, демонстрации, концерти, химически работилнички, театър и шоу с фокуси и светлини са само част от изявите, на които се насладиха гостите на културната институция

Хиляди русенци изпълниха площад Батенберг и в пространствата на библиотеката в съботната вечер.

За поредна година Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се присъедини с богата програма към европейската инициатива Нощ на музеите и галериите, която се проведе на 13 май. Изложби, арт ателиета, демонстрации, концерти, химически работилнички, театър и шоу с фокуси и светлини са само част от изявите, на които се насладиха гостите на културната институция.

"Започнахме още на обяд с Научни работилнички с експерименти за деца на Щурата лаборатория", разказват от РБ „Любен Каравелов“.

В градинката на площад Батенберг с детска дискотека на анимациите „Животните от книжките танцуват“ – продукт на аниматори от Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ с ръководител Таня Иванова, започна официалната програма на библиотеката. Следваха Еко приключенията с природни материали за деца на Нина и Николета. Специален концерт-поздрав за русенци „Арменски ритми в библиотеката“ беше подготвил Арменски танцов състав „Аревахач“ с ръководител Вартануш Хачикян. Нашите приятели от Младежкия Червен кръст демонстрираха първа долекарска помощ, а библиотечният специалист Севдалина Тодорова беше подготвила интересни предизвикателства за малките зрители в играта „С книга, куфар и компас“. Голям интерес предизвика светлинно шоу с фокуси с гълъби, предмети и хора „Вълшебства и светлини“ на група Wizd`arts, а в късните часове рок група Playuphoria разгорещи публиката със своите музикални изпълнения.

По-рано в Заемна посетителите с удоволствие се отдадоха на „Вдъхновение сред книгите“ с аромотерапията на Нели Кюркчийска.

Зала Заседателна се оказа малка за всички, които искаха да се срещнат с известния български журналист и пътешественик Георги Милков. Той беше любезен да приеме поканата на русенската библиотека да представи дебютната си книга „Истории от ръчния багаж“. За по-доброто протичане на събитието се погрижи журналистът Пламен Калинов.

Още една книга беше представена в Нощта на библиотеката. Ангелина Бонева презентира пред русенци своя „Сборникъ с бележки за хранене, лекуване, оздравяване, хигиена и здраве от 1868 година до днес“, а вкусотии от книгата приготвиха и демонстрираха на присъстващите ученици от ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе.

Във фоайето на ІІ етаж „Приказка в ноти“ разказа Петя Стефанова по своята книга „Концерт в гората“. В музикалното ателие участваха студенти от педагогическите специалности и Музикален клуб „Афект“ от Русенски университет „Ангел Кънчев“. Тук протече и сторителингът на Група за театър „Камила“ с Илия и Роси Деведжиеви и специалното участие на младата цигуларка Елвина Стоянова „Приказките на г-н Приказка“- „Принцесата и свинаря“.

Във фоайето гостите можеха да разгледат и две изложби: „Чети, готви и яж“ - книги с рецепти от фонда на библиотеката и „През обектива на старите русенски фотоателиета“ - съвместна инициатива на библиотеката и Йовчо Стоянов от Сдружение РусчукБГ.

В пространството на детски отдел се проведоха три ателиета - „Сръчни ръчички“ – за моделиране с глина; „Шарено чорапче“ – за изработване на играчки за домашни любимци и „Стилни и различни“ на Марияна Шишманян за бижута от всякакви материали.

Тук направиха своята премиера и артистите от театралния клуб на ПГ по туризъм с ръководител Кристиана Ценкова – драматизацията по Оскар Уайлд „Щастливият принц“.

Разбира се, през цялата нощ бяхме осигурили туристическа разходка до часовниковата кула „Потайностите на библиотеката“. Тази година в нея активно участие взеха екскурзоводите от ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“.

Благодарим на всички артисти, клубове и състави, които направиха програмата на вечерта пъстра, разнообразна и незабравима. На колегите от Държавен куклен театър – Русе за логистичната подкрепа в осъществяването на драматизацията „Щастливият принц“; за техническото обезпечаване на рок концерта на група Playuphoria от Party Group Entertainment в лицето на Емил Кехайов; на ръководството на Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе в лицето на директора Ренета Вълева, зам.-директора Румяна Стоянова и преподавателите Таня Иванова и Иван Бонев и на активното участие на техните възпитаници; на Виктория Димитрова - Мецанка Малинка; на фирма Чорапи „Pirin Hill“, които осигуриха материали и се включиха активно в ателието „Шарено чорапче“. Благодарим и на русенци, които отново доказаха, че библиотеката е любимо място както за четене, така и за забавление!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Гражданин
    Най - после нещо хубаво и създаващо приятни емоции.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари